Giftige spin rukt op in Nederland

Foto: Shutterstock

De giftige en toch ook wel enigszins gevaarlijke valse wolfspin rukt op in Nederland. Ten opzichte van vorig jaar is de getelde populatie verdubbeld. Vorig jaar werden er nog zo’n 225 bevestigde gevallen gemeld. In het afgelopen jaar (september 2021 tot september 2022) is dit aantal ruim verdubbeld naar 500. Een heel opvallende toename!

Wat deze spin zo uniek maakt voor Nederlandse begrippen, is dat deze actief jaagt. De spin bouwt geen web maar jaagt actief achter zijn prooi aan. Zijn menukaart bestaat uit insecten en andere spinnen. Het formaat van deze grote spin kan oplopen tot enkele centimeters. Het beestje wordt meestal gevonden in of rondom huizen en schuurtjes onder schors of stenen. Hoe deze spin in Nederland zo stevig voet aan de grond krijgt is een groot vraagteken. De malse winters kunnen zeker bijgedragen hebben aan het overlevingspercentage van deze spinnen. En de kans is groot dat onbedoeld het transporteren vanaf vakantie adressen een grote rol heeft gespeeld bij het importeren van deze spinnen soort.

Is de valse wolfspin gevaarlijk?

De valse wolfspin is niet direct heel agressief of gevaarlijk. Echter als deze spin in het nauw gedreven wordt kan deze lelijk bijten! Dit zal in veel gevallen aanvoelen tussen een speldenprikje of een wespensteek. Hoewel de hoeveelheid gif minimaal is kun je er een wat geïrriteerde huid van krijgen. Er is nog niet zoveel bekend over ernstige gevallen van de spinnenbeet, en de kans is ook vrij klein dat dit op korte termijn gebeurd. De spin houd zich over het algemeen op in donkere vochtige hoekjes als muren en stoepen in stedelijk gebied. Het buitengebied zou nog te koud zijn om te overleven. Het enige verschil met de meeste voorkomende spinnen is, dat deze spin niet wegloopt bij gevaar maar juist naar het gevaar toeloopt. Gelukkig ben je over het algemeen sneller als een spin.

Hoe herken je de valse wolfspin?

De valse wolfspin is allereerst groter als we gewend zijn in Nederland. Het is een harige spin die geelbruin tot grijs van kleur kan zijn. Ze hebben over het algemeen een donkere tekening op de rug. De poten zijn geringd (ronde verkleuringen rondom de poten) Het lijfje lijkt uit 2 delen te bestaan, een soort borststuk en een kontje. Hij is ook wat slanker van vorm als de welbekende kruisspin.

Cookieinstellingen