Boeren protesteren tijdens slotdebat bij Provinciehuis in Den Bosch

Foto: Iwan van Dun - Eye4images

DEN BOSCH – Terwijl buiten het getoeter van tractoren en geknal van vuurwerk klonk, debatteerden in het Brabantse provinciehuis dinsdagavond nog één keer de landelijke politieke kopstukken voor de Statenverkiezingen.

De gemeente Den Bosch had vooraf laten weten dat de boeren de ruimte kregen om te demonstreren. “Tegelijk verwachten we van de demonstranten verantwoordelijk gedrag. Het slotdebat moet wel ongestoord door kunnen gaan, want het maakt deel uit van ons democratisch proces.” “Dit is onze laatste kans om de kiezers te overtuigen niet op de gevestigde orde te stemmen”, zei FDF-voorman Mark van den Oever uit Sint Hubert aan het begin van de avond.

De aanpak van de stikstofproblemen, die voor een groot deel op het bordje van de boeren terechtkomt, kreeg veel aandacht in het debat. D66-leider Kaag benadrukte dat ons land nu in een acute crisis zit, die direct handelen noodzakelijk maakt. Om het stikstofprobleem op te lossen, moet de veestapel volgens haar gehalveerd worden. In eerdere debatten bleek dat de coalitiegenoten van Kaag daar enigszins anders over denken.

Aanwezigen bij het NOS-slotdebat konden dinsdagavond een tijd lang het provinciehuis niet verlaten vanwege de honderden boeren met tractoren die zich voor het provinciehuis hadden verzameld.

Cookieinstellingen