Rijkswaterstaat stelt hitteprotocol in voor zaterdag, automobilisten direct geholpen

Foto: Shutterstock

Rijkswaterstaat stelt het hitteprotocol in werking voor zaterdag. Als het hitteprotocol geldt, helpt Rijkswaterstaat direct alle automobilisten die met pech langs de snelweg komen te staan.

Wanneer er een melding binnenkomt, schakelen zij meteen een berger in die de gestrande automobilist naar een veilige locatie met voorzieningen brengt, zoals bijvoorbeeld een tankstation of parkeerplaats. Op de dagen dat het protocol van kracht is, wordt dit tussen 10.00 uur ’s ochtends en 20.00 uur ’s avonds uitgevoerd.

Met het protocol willen ze voorkomen dat mensen langer dan nodig in de hitte op het warme asfalt staan. Met hoge buitentemperaturen kan de temperatuur van het wegdek oplopen tot boven de 50 °C. Op de website Rijkswaterstaat strooit(externe link) is live te zien hoe hoog de wegdektemperatuur is.

Advies voor weggebruikers tijdens hitte

Rijkswaterstaat adviseert om goed voorbereid op weg te gaan. Net zoals men in elke andere situatie zou doen, kunnen ze met hun pechhulpverlener bellen. Dit kan van hun automerk zelf zijn, of bijvoorbeeld de wegenwacht van de ANWB. Achter de schermen wordt er dan direct een berger op pad gestuurd. Gaan ze de weg op tijdens hitte, dan dienen ze deze tips te volgen:

  • Neem op warme dagen voldoende drinkwater mee, ook omdat de concentratie afneemt als u onvoldoende drinkt.
  • Mocht u toch stranden met uw voertuig, wacht dan achter de vangrail. Neem een paraplu mee in de auto, die u als parasol kunt gebruiken.
  • Houd uw sigarettenpeuken en overig afval binnenboord. Met het warme weer veroorzaakt een brandende sigaret snel een bermbrand.
Cookieinstellingen