Europese inkoopbeperkingen maken supermarkten in Nederland duurder

Foto: Iwan van Dun - Eye4images

Europese fabrikanten en leveranciers belemmeren supermarkten om hun voorraden in andere EU-landen in te kopen. Dit leidt tot hogere prijzen voor consumenten.

Uit onderzoek van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat blijkt dat 1 op de 25 goederen in de supermarkt gemiddeld 10% duurder is door deze inkoopbeperkingen. Dit komt neer op een extra kostenpost van 1,5 miljard euro per jaar voor Nederlandse huishoudens.

De grootste belemmering voor supermarkten om in te kopen in andere EU-landen is dat fabrikanten en leveranciers hen verplichten om hun producten in Nederland te kopen. Als supermarkten zich hier niet aan houden, worden ze geweigerd als klant. Ook onlinesupermarkt Picnic heeft te maken met deze inkoopbeperkingen. Om toch A-merken uit Duitsland te kunnen verkopen, moest Picnic de producten voorzien van een Nederlands etiket. Dit is een duur en logistiek omslachtig proces.

Minister Adriaansens wil dat de Europese Unie een verbod invoert op het discrimineren van bedrijven naar vestigingsplaats. Dit zou supermarkten toestaan om hun voorraden in de hele EU in te kopen, waar de prijzen vaak lager zijn. Adriaansens belooft in een brief aan de Tweede Kamer om te kijken of het mogelijk is om ook digitale etiketten aan te bieden bij de aankoop van producten, bijvoorbeeld via een QR-code.

Adriaansens erkent dat het oplossen van de inkoopbeperkingen niet direct zal leiden tot lagere prijzen voor consumenten. Wel zou dit op langere termijn mogelijk zijn, als er meer concurrentie in de supermarktbranche ontstaat.

Cookieinstellingen