Boerenblokkade na plaatsing betonblokken door gemeente

HELVOIRT – Ongeveer twintig loonwerkers hebben woensdagmiddag de Runsvoort in Helvoirt geblokkeerd met onder meer tractoren.

Dit uit protest omdat de gemeente betonblokken bij een bruggetje heeft geplaatst waardoor zij kilometers moesten omrijden. Door werkzaamheden aan de Helvoirtsestraat was de Runsvoort met het bruggetje voor de loonwerkers juist de enige doorgang naar een aantal landbouwpercelen. Maar de grote landbouwvoertuigen zouden te zwaar zijn voor het bruggetje.

De loonwerkers zagen dit weekend al dat de gemeente gele strepen had getrokken bij het bruggetje op de Runsvoort. “Toen dachten we nog, het zal allemaal meevallen”, vertelt Frie Klerks. “We konden er nog gewoon door met grote landbouwvoertuigen.” Belangrijk, want de loonwerkers zijn momenteel volop boeren aan het helpen om hun land te bewerken. Er leek dus niks aan de hand, tot woensdagmorgen. “Met betonblokken had de gemeente de weg versmald waardoor we er niet meer door konden met onze voertuigen.

Dat kan echt niet, vier maanden, de hele zomer lang”, legt Klerks uit. De loonwerkers besloten daarom in actie te komen en de weg te blokkeren. Volgens Klerks zijn de problemen ontstaan doordat het bruggetje niet op tijd vervangen is. Terwijl de omleidingsroute over het bruggetje vorig jaar al is gepland. “De aannemer die dit had moeten doen, is failliet gegaan”.

Met de protestactie en na goed overleg heeft hij de gemeente Vught ook kunnen overtuigen. “De betonblokken worden weer weggehaald en ze gaan hier nu verkeersregelaars en extra waarschuwingsborden neerzetten”, vertelt Klerks opgelucht.

Volgens Harald Beerens, woordvoerder van de gemeente Vught, was het niet de bedoeling om grote landbouwvoertuigen te weren. “Het gaat vooral om vrachtwagens. Daarvan kunnen we de veiligheid echt niet garanderen als ze over het oude bruggetje gaan.”

De gemeente wil dan ook dat vrachtwagens een alternatieve route nemen. “Het blokkeren van landbouwverkeer met betonblokken was echter zeer ongelukkig. Hierachter bevinden zich de percelen waarop de loonwerkers moeten werken”, benadrukt hij. Beerens erkent dat deze situatie voorkomen had moeten worden, maar dat de omstandigheden hen hebben overvallen. “De staat van de brug is slecht en zwaar vrachtverkeer kan er niet overheen. Dat is absoluut niet acceptabel”, beklemtoont de gemeentewoordvoerder.

Cookieinstellingen