Komen er 27 februari wel of geen 250 asielzoekers naar Mövenpick Hotel in Den Bosch

Foto: Iwan van Dun - Eye4images

DEN BOSCH – Slechts een dag na de verlening ervan werd de vergunning voor een asielzoekerscentrum in het Mövenpick Hotel Den Bosch op Pettelaarpark op verzoek van de AZC Werkgroep Zuid en pandeigenaren alweer opgeschort.

Wat staat er nu te gebeuren? Dat verduidelijken we aan de hand van vijf vragen.

Wat is er momenteel aan de hand?

Welnu, oorspronkelijk was het plan dat op 27 februari de eerste groep van in totaal 250 asielzoekers hun intrek zouden nemen in het voormalige Mövenpick Hotel Den Bosch. Deze mensen zouden verhuizen vanuit de noodopvang bij het Autotron, op de grens van Nuland, Vinkel en Rosmalen. De vergunning voor het tijdelijke azc in het hotel werd afgelopen maandag verleend, maar direct daarna werd met succes door advocaat Danny Snijders verzocht om opschorting van die vergunning. Dit betekent dat er geen asielzoekers mogen worden ondergebracht in het gebouw totdat de rechter een uitspraak heeft gedaan in een kort geding.

Wanneer vindt dat kort geding plaats?

Het kort geding staat gepland voor komende maandagochtend, dus een dag voordat de eerste asielzoekers zouden arriveren. Snijders vertegenwoordigt in het kort geding de AZC Werkgroep Zuid, die op haar beurt beweert de nabijgelegen Gestelse Buurt te vertegenwoordigen, evenals vastgoedeigenaren op bedrijvenpark Pettelaarpark. Het zou dus kunnen dat dinsdag er toch 250 asielzoekers hun intrek nemen in het voormalige hotel, maar dat hangt af van de uitspraak van de rechter op maandag.

Waarom gaan de werkgroep en pandeigenaren eigenlijk naar de rechter en wat zijn hun bezwaren tegen de opvang?

Laten we beginnen met de grieven van de werkgroep. Deze groep bestaat voornamelijk uit bewoners van de nabijgelegen Gestelse buurt, een gebied dat door de gemeente wordt beschouwd als een ‘aandachtsbuurt’ waar het gevoel van veiligheid, welzijn en de kwaliteit van de woonomgeving lager worden beoordeeld dan elders in de stad. Met de komst van 250 asielzoekers in het voormalige Mövenpick Hotel en mogelijk later in het jaar nog eens 350 asielzoekers op de Kruithoorn, enkele honderden meters verderop, vrezen buurtbewoners negatieve effecten. Zij willen van de rechter weten of de gemeente alle juiste procedures heeft gevolgd.

En wat betreft de pandeigenaren?

Zij hebben met name bezwaren tegen het feit dat met het vertrek van Mövenpick de hotelfunctie op het kantorenpark verdwijnt. Het hotel werd niet alleen gebruikt door zakenrelaties voor overnachtingen, maar ook voor lunches, vergaderingen en presentaties. Hierdoor vertrekken huurders en haken potentiële huurders af, aldus Snijders. “Het hotel is van vitaal belang voor de ondernemers… Dat verdwijnt, waardoor huurders naar plaatsen gaan waar wel een hotel is,” legt hij uit.

Stel dat de opschorting van de vergunning ook na maandag van kracht blijft, wat dan?

Dan staat er een flinke uitdaging te wachten. De noodopvang bij het Autotron sluit namelijk op 29 februari definitief haar deuren, na al een jaar verlengd te zijn geweest. Burgemeester Jack Mikkers heeft herhaaldelijk verklaard dat er geen verdere verlenging zou komen. Het is dan aan het COA om de bewoners elders onder te brengen, maar die organisatie wil geen commentaar geven op de recente ontwikkelingen. “Wij zijn geen partij in deze kwestie. Dit is iets tussen de gemeente en de andere partijen. We wachten het kort geding af,” aldus een woordvoerder van het COA.

Cookieinstellingen