Dit jaar geen 80 van de Langstraat

Foto: Iwan van Dun - Eye4images

WAALWIJK – De 80 van de Langstraat wordt dit jaar geannuleerd, wat beschouwd wordt als een van de moeilijkste beslissingen ooit door voorzitter Tijs van Beurden.

De annulering is het gevolg van een combinatie van factoren, waaronder aanzienlijk gestegen kosten, strengere regelgeving, een afname in sponsorgelden en een tekort aan vrijwilligers. De organisatie zet alles op alles om het evenement in 2025 weer op de kaart te zetten, maar voor dit jaar is het onvermijdelijk dat er een streep doorheen gaat.

De kosten voor het evenement zijn explosief gestegen, van ongeveer €120.000 voor de pandemie tot een aanzienlijke €250.000 nu. Deze toename wordt grotendeels toegeschreven aan strengere veiligheidseisen, waardoor de inzet van betaalde krachten zoals EHBO’ers en verkeersregelaars noodzakelijk is. Bovendien hebben onvoorziene uitgaven, zoals extra maatregelen tijdens de laatste editie vanwege extreme hitte, de financiële buffer van de organisatie volledig uitgeput.

Het verlies van sponsors draagt ook bij aan de financiële druk. Hoewel sommige bedrijven nog steeds ondersteuning bieden in de vorm van diensten, is er een aanzienlijk tekort aan financiële middelen om alle kosten te dekken. Zelfs met gemeentelijke subsidies en een verhoging van het inschrijfgeld naar €40, blijft het financiële plaatje niet sluitend.

Een ander groot obstakel is het tekort aan vrijwilligers, een essentieel onderdeel van het evenement. Hoewel er momenteel 450 vrijwilligers zijn, is het doel om minstens 750 mensen te rekruteren. Het behouden van deze vrijwilligers, zelfs nu het evenement niet doorgaat, is een uitdaging waar de organisatie zich op richt door hen nauw te betrekken bij toekomstige plannen.

Ondanks deze tegenslagen is de stichting vastberaden om het evenement niet voorgoed te annuleren. In plaats daarvan zien ze dit als een tussenjaar om oplossingen te vinden voor de uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd. Gemeenten zoals Waalwijk tonen ook bereidheid om te helpen bij het zoeken naar oplossingen.

Tot slot heeft de stichting alle betrokkenen, inclusief sponsors, vrijwilligers en deelnemers die zich al hadden ingeschreven voor dit jaar, persoonlijk op de hoogte gebracht van de annulering. Hoewel het een moeilijke beslissing is, wordt het gezien als een noodzakelijke stap voor een duurzame toekomst van De 80 van de Langstraat.

Cookieinstellingen