Veel overlast door groot onderhoud aan Brabantse wegen in 2024

Foto: Iwan van Dun - Eye4images

Rijkswaterstaat staat voor een enorme uitdaging dit jaar, met een recordaantal wegwerkzaamheden gepland in Brabant.

Nadeel voor de weggebruiker is dat hiervoor, verdeeld over de hele provincie, meer dan 50 weekendafsluitingen nodig zijn, samen met nachtelijke sluitingen van delen van snelwegen gedurende honderd nachten. Een woordvoerder van Rijkswaterstaat benadrukt dat deze werkzaamheden niet buitengewoon zijn, maar eerder regulier onderhoud. “Asfalt moet nu eenmaal periodiek worden vervangen of hersteld.”

De laatste keer dat Rijkswaterstaat zo’n omvangrijk project uitvoerde, was tijdens de coronaperiode, toen het verkeer aanzienlijk minder was vanwege de maatregelen. De werkzaamheden beginnen bij Knooppunt Galder, waar de snelwegen A16 en A58 elkaar kruisen, van 22 tot en met 24 maart. De grootste hinder wordt verwacht rond Eindhoven, Den Bosch en Bergen op Zoom.

Het onderhoud omvat onder andere het vernieuwen van asfalt, reparaties aan viaducten en voegovergangen, het schoonmaken van kolken en het maaien van gras. Dit is noodzakelijk vanwege de toenemende verkeersdrukte en het verouderde wegdek.

Rijkswaterstaat heeft de planning besproken met provinciale en gemeentelijke autoriteiten en de Nederlandse Spoorwegen. Ook wordt rekening gehouden met lokale evenementen. Nog niet alle werkdata zijn vastgesteld, maar tijdens de uitvoering tussen maart en oktober zal er extra aandacht zijn voor de veiligheid van wegwerkers.

Omleidingsroutes zullen worden aangegeven op borden langs de weg en via (sociale) media zal Rijkswaterstaat informatie verstrekken over de locaties en timing van de werkzaamheden.

Een kaart met de geplande wegwerkzaamheden (bron: Rijkswaterstaat).
Cookieinstellingen