Politieauto uit videoclip Lamme Frans geveild voor zeldzame longziekte

19 apr , 18:20 Entertainment
233504
Foto: Caroline van Leusden - EYE4images

SCHIJNDEL - Zaterdag wordt op Paaspop een bijzondere veiling gehouden: de politieauto uit de videoclip van Lamme Frans gaat onder de hamer. Met de opbrengst wordt aandacht gevraagd voor de zeldzame longziekte Pulmonale Hypertensie (PH). Rob van der Aa (41) uit Schijndel verloor op jonge leeftijd zijn moeder aan deze ziekte en kreeg zelf ook de diagnose.

Rob wil vooral meer bekendheid creëren voor PH, een erfelijke aandoening waar in Nederland ongeveer duizend mensen aan lijden. Zelf onderging hij recent een zware longtransplantatie, waar hij nu van aan het herstellen is. “Dankzij die transplantatie kan ik weer vooruit. Maar de ziekte is nog veel te onbekend,” zegt hij.

Zijn moeder overleed op 37-jarige leeftijd aan de ziekte. Omdat PH erfelijk is, werd Rob ook onderzocht — en de uitslag liet niet lang op zich wachten: ook hij bleek getroffen. “Een longtransplantatie is dan eigenlijk de enige optie,” vertelt hij. “En dan moet je nog geluk hebben dat het lukt. Ik ben dankbaar dat ik er nog ben, maar het herstel is zwaar. De bijwerkingen van de medicatie zijn heftig, het is nog geen feest.”

Voor zijn transplantatie was Rob volledig uitgeput: “Ik lag achttien tot twintig uur per dag. Mijn hart kon het bloed niet meer goed door mijn longen pompen. Ik was constant moe en kon vrijwel niets meer. Elke dag was leeg.”

De veiling is een samenwerking tussen de stichting ‘Heb hart voor longen’, opgericht door zijn familie, en het Schijndelse festival Paaspop. “We komen allebei uit Schijndel, dat maakt deze samenwerking extra bijzonder,” aldus Rob. Hij hoopt dat de actie ook jonge mensen aanzet om zich in deze zeldzame ziekte te verdiepen: “Misschien loopt er op Paaspop wel iemand rond die later PH-arts wil worden.”

Wat de veiling precies gaat opleveren, weet Rob niet. “Ik heb geen hoge verwachtingen, maar het is een mooie manier om aandacht te vragen. En op de camping zamelen we ook statiegeld in. Dat mogen mensen doneren aan de stichting.”