WAALWIJK – Het megaproject rond de A59, officieel bekend als Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (GOL), is opnieuw fors duurder uitgevallen. De kosten zijn opgelopen tot maar liefst 220 miljoen euro. Dat is 98 miljoen euro meer dan eerder werd verwacht. En ja, dat geld komt voor een groot deel uit publieke potjes, oftewel: het is belastinggeld.
De A59 is voor veel Brabanders een dagelijkse route van en naar werk, school of familie. De plannen voor verbetering van de doorstroming, verkeersveiligheid en leefbaarheid in dit gebied zijn daarom al jaren onderwerp van gesprek. Maar de stijgende kosten baren nu grote zorgen, ook bij inwoners in de regio.
De oorspronkelijke begroting uit 2018 ging uit van 122 miljoen euro. Dat bedrag bleek al snel te optimistisch. Door een reeks juridische procedures, gestegen prijzen voor bouwmaterialen en een grillige markt is de raming steeds verder omhooggeschoten, de teller staat nu op 220 miljoen.
De provincie Noord-Brabant en de gemeenten Waalwijk en Heusden zijn de belangrijkste financiers van het project. De provincie heeft inmiddels bevestigd dat er overleg plaatsvindt over de verdeling van de extra kosten. Een woordvoerder benadrukt dat er nog geen definitieve afspraken zijn gemaakt, maar geeft aan dat ‘alle betrokken partijen naar oplossingen zoeken’.
Voor de gewone Brabander voelt het als een bittere pil. “Je hoort al jaren dat het beter wordt, dat het veiliger wordt,” zegt een automobilist uit Drunen die dagelijks over de A59 rijdt. “Maar nu lijkt het vooral een project dat steeds meer kost en weinig oplevert. Dat geld kan je ook in zorg of onderwijs steken.”
In de gemeenteraad van Heusden leidde de overschrijding tot felle discussies. De lokale partij Heusden Verbindt riep op tot een nieuwe Maatschappelijke Kosten-Batenanalyse (MKBA). “We moeten opnieuw kijken of dit project nog opweegt tegen de kosten,” aldus een raadslid. “Want de situatie is sinds de start totaal veranderd.”
Het GOL-project is ambitieus. Er zijn aanpassingen aan de N261 gepland, snelfietsroutes tussen Waalwijk en Den Bosch en ecologische verbindingen voor dieren van en naar de omringende natuurgebieden. Door alle vertragingen is ook de publieke steun afgenomen, “Als het nog jaren duurt, is het draagvlak weg,” waarschuwt een buurtbewoner uit Waalwijk. Ook zullen vier van de negen op- en afritten van de A59 tussen Waalwijk en ’s-Hertogenbosch worden opgeheven. Deze maatregel is bedoeld om de verkeersveiligheid en doorstroming op de snelweg te verbeteren. De Raad van State heeft in februari 2025 definitief groen licht gegeven voor de plannen.
Tegelijk zien velen het nut van de aanpassingen wél. De regio is druk, files zijn aan de orde van de dag en fietsers delen vaak onveilige stukken weg met autoverkeer. Volgens de provincie zijn verbeteringen noodzakelijk, nu moet er gekeken worden naar ‘hoe deze verantwoord uitgevoerd kunnen worden’.