Bijna struikelen over op de stoep geparkeerde deelscooters is niet nieuw. Maar heel wat gevaarlijker is dat bestuurders zonder rijbewijs of dronken op de (deel)scooter stappen en de straten onveilig maken.
,,Het gros van de betrapte scooterrijders is minderjarig of heeft geen rijbewijs’’, zegt een woordvoerder van de politie. Volgens hem wordt gereden op de deelscooters van o.a. Felyx , Check en Go Sharing, maar kan het ook om privé scooters gaan. wie in korte tijd tot drie keer toe zonder rijbewijs wordt betrapt op een scooter loopt de kans dat de tweewieler in beslag wordt genomen. De verhuurders van een deelscooter hoeven niet te vrezen dat zij een scooter ‘kwijt’ raken als de politie een bestuurder betrapt zonder rijbewijs. Want volgens de woordvoerder is het niet mogelijk om in zo'n geval een scooter in beslag te nemen of verbeurd te verklaren.
Zowel Felyx als Go Sharing delen forse boetes uit bij het overtreden van hun voorwaarden. Deze boetes kunnen oplopen tot 500 euro per overtreding.
Naast het misbruik van de scooters is er ook veel overlast doordat ze overal maar worden geparkeerd. Je ziet ze op straat, op de stoep en in het plantsoen. In veel gemeenten worden op dit moment deelscooters aangeboden, zonder dat de aanbieder daar een vergunning van de gemeente voor nodig heeft. Gebruikers dienen zich slechts te houden aan de regels die binnen die gemeente gelden voor brommers en scooters. Het levert veel overlast van fout parkeren op. Deelscooterbedrijven proberen daar iets aan te doen middels kortingen op goed gedrag of boetes, maar dat lost het probleem niet volledig op.
Ook worden er regelmatig deelscooters in de fik gestoken door vandalen.