Vuurwerkverbod in Nederland dichterbij na draai VVD

27 mrt , 18:59 Nieuws
155571
Foto: Iwan van Dun - Eye4images

DEN HAAG – Een algeheel vuurwerkverbod in Nederland lijkt dichterbij dan ooit. De VVD, die zich jarenlang verzette tegen een totaalverbod, heeft zich nu onder voorwaarden achter het wetsvoorstel van GroenLinks-PvdA en de Partij voor de Dieren geschaard. Hiermee is een Kamermeerderheid voor het verbod binnen handbereik, al is deze nog niet zeker.

Draai van de VVD

De VVD, traditioneel een voorstander van het recht op consumentenvuurwerk, heeft haar standpunt herzien. VVD-Kamerlid Ingrid Michon-Derkzen verklaarde dat de partij niet langer kan negeren dat hulpverleners ieder jaar slachtoffer worden van vuurwerkgeweld. "Alle gesprekken die wij hadden met politiemensen en brandweermensen, die gaan je niet in de koude kleren zitten," aldus Michon.

Voorwaarden van de VVD

Hoewel de partij het wetsvoorstel nu steunt, stelt zij drie voorwaarden:

  • Strikte handhaving: Politie en gemeenten moeten een effectief handhavingsplan opstellen tegen illegaal vuurwerk.
  • Uitzonderingen voor verenigingen: Burgemeesters moeten ontheffingen kunnen verlenen aan verenigingen die vuurwerkshows organiseren.
  • Compensatie voor vuurwerkhandelaren: Ondernemers die vuurwerk verkopen, moeten financieel gecompenseerd worden.

Nog geen Kamermeerderheid

Met de steun van de VVD schuift de balans in de Tweede Kamer in de richting van een meerderheid, maar de voorstanders blijven voorlopig steken op 74 zetels. Onder de voorstanders bevinden zich GroenLinks-PvdA, Partij voor de Dieren, VVD, CDA, ChristenUnie, D66, Volt en SGP. DENK, dat drie zetels heeft, heeft nog geen standpunt ingenomen. De coalitiepartij NSC beslist volgende week.

Reacties op de koerswijziging

Initiatiefnemer Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) reageerde verheugd: "De chaos met oud en nieuw kan zo niet langer. Een Kamermeerderheid voor een nieuwe vuurwerktraditie is binnen handbereik!"

Tegenstanders van het verbod blijven echter kritisch. Leo Groeneveld, woordvoerder van de vuurwerkbranche, noemt het wetsvoorstel "makkelijk scoren" en stelt dat een verbod niet te handhaven is. "De brave huisvader die wat vuurwerk wil afsteken voor zijn kinderen, wordt de dupe."

Debat en stemming

Volgende week debatteert de Tweede Kamer over het wetsvoorstel. De uitkomst van dat debat, en de uiteindelijke stemming, zal bepalen of Nederland afscheid neemt van consumentenvuurwerk zoals het jarenlang werd afgestoken tijdens de jaarwisseling.