Crisis op het Brabantse stroomnet: Duizenden bedrijven vast in wachtrij

28 aug , 9:46 Zakelijk
37665
De crisis op het stroomnet in Brabant neemt steeds ernstigere vormen aan, met duizenden bedrijven die vastzitten in een wachtrij. Dat schrijft Omroep Brabant op haar website. 
Volgens recente cijfers van netbeheerder Enexis staan er momenteel 4400 bedrijven in de provincie op een wachtlijst. Van deze bedrijven wachten er 2500 op een aansluiting of uitbreiding van hun bestaande aansluiting om stroom af te nemen. Daarnaast staan nog eens 1900 bedrijven in de rij om ruimte op het netwerk te krijgen om stroom terug te leveren. Het probleem is dat het stroomnet volledig vol zit, en ondanks de inspanningen om de capaciteit te vergroten, blijft de vraag naar stroom sneller stijgen dan de aanpassingen kunnen worden doorgevoerd.
Deze situatie heeft grote gevolgen voor bedrijven die willen verduurzamen of uitbreiden. De elektrificatie, die noodzakelijk is om de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen te ondersteunen, loopt hierdoor vast. Bedrijven die meer stroom nodig hebben om bijvoorbeeld hun productieprocessen te elektrificeren, komen op een wachtlijst die kan oplopen tot vijf jaar. Dit belemmert niet alleen de groei van deze bedrijven, maar ook hun bijdrage aan de energietransitie.
Een treffend voorbeeld is het bedrijf Kunststof Recycling Nederland in Veghel. Eigenaar Rudy Vogels heeft plannen om zijn productielijnen uit te breiden en te elektrificeren, maar zit vast op de wachtlijst voor een zwaardere aansluiting. Hierdoor blijven machines zoals shredders, die kunststof tuinstoelen, bumpers en kliko's vermalen, op diesel draaien. Dit is niet alleen minder duurzaam, maar zorgt ook voor piekbelastingen die het bedrijf soms over de grens van hun huidige aansluiting duwen. Enexis gedoogt dit voorlopig, maar de noodzaak voor een structurele oplossing wordt steeds dringender.
Naast de bedrijven die stroom willen afnemen, zijn er honderden bedrijven die wachten om hun opgewekte stroom terug te kunnen leveren aan het net. Door het volle netwerk kan niet alle opgewekte stroom worden getransporteerd, wat leidt tot verspilling van duurzame energie. Rudy Vogels ervaart dit probleem ook met de zonnepanelen die zijn bedrijf vorig jaar heeft geïnstalleerd. Hoewel de opgewekte stroom zoveel mogelijk intern wordt gebruikt, moeten de panelen in het weekend vaak worden uitgeschakeld omdat teruglevering niet mogelijk is. Dit is niet alleen zonde van de opgewekte energie, maar ook een rem op de verdere verduurzaming van bedrijven.
Het probleem beperkt zich niet alleen tot individuele bedrijven, maar treft ook grote commerciële zonneparken. Een voorbeeld hiervan is het zonnepark Aardbrandsven in Cranendonck. Hoewel er plannen waren om een zonnepark van 76 hectare aan te leggen, bleek het onmogelijk om de opgewekte stroom kwijt te kunnen op het overvolle net. Dit dwong de ontwikkelaar, Sunvest, om het plan terug te brengen naar 49,5 hectare grond, waarvan slechts 60 procent met zonnepanelen wordt bedekt. Zelfs voor deze beperkte opzet is de aansluiting op het stroomnet onzeker, en uitbreiding wordt niet verwacht vóór 2029.
De netbeheerders TenneT en Enexis werken aan oplossingen, met plannen om de komende tien jaar tientallen miljarden euro's te investeren in het verzwaren van het stroomnet. Dit omvat grootschalige projecten zoals het aanleggen van nieuwe middenspanningskabels en de bouw van nieuwe elektriciteitsstations. Honderden wijken zullen opengebroken moeten worden om de noodzakelijke infrastructuur te realiseren. Echter, gezien de complexiteit en omvang van deze projecten, zal het nog jaren duren voordat deze investeringen voldoende capaciteit opleveren om de huidige vraag in Brabant bij te benen.
De gevolgen van de overvolle stroomnetwerken zijn duidelijk: bedrijven worden geremd in hun groei en verduurzaming, terwijl waardevolle duurzame energie verloren gaat. De komende jaren zullen cruciaal zijn om deze problemen op te lossen en Brabant weer op de rails te krijgen in de energietransitie.
Foto: Iwan van Dun - Eye4images