Miljoenenklap dreigt voor Philips door handelsbeleid president Trump

06 mei , 17:16 Zakelijk
237105
Foto: Caroline van Leusden - EYE4images

EINDHOVEN – Philips ziet zich geconfronteerd met stevige tegenwind vanuit de Verenigde Staten. Het bedrijf verwacht een financiële schade van ten minste 250 miljoen euro door de invoerheffingen die president Trump wil opleggen op medische apparatuur uit Nederland en andere Europese landen.

Dat heeft Philips bevestigd aan diverse media, nadat Amerikaanse autoriteiten bekendmaakten een reeks handelsbeperkingen te heractiveren en uit te breiden. Volgens het bedrijf kan de schade in de toekomst nog verder oplopen, afhankelijk van de uiteindelijke omvang en duur van de maatregelen. "Dit raakt direct onze activiteiten in medische beeldvorming en gezondheidstechnologie," aldus een woordvoerder van Philips.

De maatregelen maken deel uit van een breder pakket van economische maatregelen waarmee Trump Europa onder druk zet. Sinds zijn herverkiezing heeft de Amerikaanse president herhaaldelijk aangegeven het handelstekort met Europa terug te willen dringen. Dat doet hij onder meer door bestaande heffingen te verhogen of opnieuw in te voeren.

Philips produceert onder andere MRI-scanners, CT-apparaten en beademingsapparatuur die voor een belangrijk deel op de Amerikaanse markt worden verkocht. De Verenigde Staten zijn één van de grootste afzetmarkten van het concern. Een importheffing maakt deze producten duurder voor Amerikaanse ziekenhuizen en zorginstellingen en zet daarmee de winstmarge van Philips onder druk.

Ook ASML, eveneens gevestigd in Eindhoven, gaf eerder aan zich zorgen te maken over het Amerikaanse beleid. Het bedrijf verwacht dat exportbeperkingen richting China, in combinatie met politieke onzekerheid in de VS, gevolgen kunnen hebben voor de leveringsketen en toekomstige groei. Hoewel ASML als toeleverancier van chipmachines minder afhankelijk is van de VS dan Philips, benadrukt ook dit concern het belang van vrije handel.

De economische zorgen komen bovenop een periode waarin Philips zich al moest herstellen van eerdere tegenvallers. Vorig jaar nog trof het bedrijf voorzieningen vanwege problemen met slaapapneu-apparaten, wat leidde tot terugroepacties en juridische procedures. Nu lijkt het concern zich opnieuw te moeten wapenen tegen externe invloeden die hun oorsprong vinden in internationaal beleid.

De Nederlandse overheid heeft nog geen officiële reactie gegeven op de aangekondigde heffingen. Vanuit VNO-NCW en werkgeversorganisaties klinkt wel bezorgdheid. Zij vrezen dat ook andere sectoren, zoals de chemie en hightech, getroffen zullen worden door het gewijzigde Amerikaanse handelsbeleid.

De gevolgen zijn bovendien niet alleen financieel. De relatie tussen Nederland en de VS, traditioneel sterke handelspartners, staat hiermee opnieuw onder druk. Zeker voor regio’s als Brainport Eindhoven, waar veel toonaangevende technologiebedrijven zijn gevestigd, kunnen de Amerikaanse beleidswijzigingen grote impact hebben.

Voor Philips staat de teller voorlopig op een geschatte schadepost van een kwart miljard euro. Hoe het bedrijf hier precies op gaat reageren, is nog niet bekendgemaakt. De directie laat weten "alle scenario’s" door te rekenen en in gesprek te zijn met Amerikaanse partners over mogelijke uitzonderingen of overgangsregelingen.