Albert Heijn’s nieuwe vlees-plantaardigmix: slim of te bewerkt?

19 jun , 12:06 Food!
289881
Archiefbeeld: Caroline van Leusden - EYE4images

Albert Heijn heeft weer iets nieuws: producten waarin vlees of zuivel wordt gemengd met plantaardige ingrediënten. Denk aan grillworst met suikerbietenvezels of halfvolle zuiveldrink met veldboneneiwit. Het idee is dat je zo makkelijker minder vlees en zuivel eet, zonder dat het meteen anders smaakt of duurder wordt. Volgens Albert Heijn bevatten deze producten minder verzadigd vet en zijn ze beter voor het milieu. Klinkt mooi, maar is het ook echt zo simpel?

Overheidsbeleid en de praktijk: een beetje dubbel

De overheid wil dat we minder vlees en juist meer plantaardig eten, zij richt zich op een mooie balans: ongeveer de helft van de eiwit die we eten zou in 2030 plantaardig moeten zijn. Albert Heijn pakt het iets ambitieuzer aan en wil zelfs 60% plantaardige eiwitten in hun assortiment. Maar zo makkelijk is dat niet; het blijkt best een uitdaging om die doelen te halen. Tegelijkertijd waarschuwen experts dat sterk bewerkt voedsel, zoals deze nieuwe mix-producten, niet per se gezond is. Ze kunnen bijdragen aan overgewicht en andere gezondheidsproblemen. Juist deze nieuwe mix-producten zijn vaak flink bewerkt en bevatten ingrediënten die je niet meteen in de keuken zou verwachten, zoals suikerbietenvezels – normaal voer voor vee. Dat zet je toch aan het denken.

Het zijn dus geen simpele vlees- of zuivelproducten meer, maar een mix met allerlei toevoegingen. Dat maakt ze bewerkt, soms zelfs ‘ultra processed’. Voor wie liever puur en herkenbaar eet, klinkt dat niet als muziek in de oren. Tegelijkertijd is het begrijpelijk dat supermarkten inspelen op de vraag naar duurzamere en plantaardigere opties. Het is alleen wel de vraag hoe gezond die producten uiteindelijk zijn, zeker als er veel conserveringsmiddelen en E-nummers in zitten. Officieel zijn die stoffen veilig, maar over de effecten op de lange termijn weten we nog niet alles. Sommige toevoegingen kunnen zelfs invloed hebben op je eetlust en ontstekingen veroorzaken.

Niet iedereen zit hierop te wachten

Misschien herken je het wel: die kant-en-klare producten met allerlei toevoegingen, die vooral in de grote steden populair lijken. Zelf geef je misschien liever de voorkeur aan verse, herkenbare ingrediënten, zonder poespas. Dat is helemaal niet zo vreemd, zeker niet in onze provincie, waar verse producten en gewoon goed eten hoog in het vaandel staan. Toch is het logisch dat supermarkten met dit soort producten komen, omdat er ook mensen zijn die het gemak zoeken en graag iets duurzamer willen eten zonder al te veel gedoe.

Het is niet bekend of Albert Heijn en andere fabrikanten zo min mogelijk conserveringsmiddelen en onnodige E-nummers gebruiken. Hoe minder ze dat doen, hoe beter. Het zou namelijk ideaal zijn als die producten niet alleen duurzamer zijn, maar ook echt gezonder. Transparantie over wat er precies in zit, helpt daarbij. Zo kan iedereen zelf een keuze maken.

Als dit soort mix-producten nou echt niet je ding zijn dan is zelf koken met verse ingrediënten vanzelfsprekend nog altijd de beste keuze. Je hoeft echt niet meteen helemaal plantaardig te gaan, een beetje minder vlees en wat meer peulvruchten, noten of volkorenproducten maakt vaak al een groot verschil. Het is vaak net zo lekker of zelfs lekkerder. Zelf koken betekent ook dat je precies weet wat er in je eten zit. Geen verrassingen met onduidelijke toevoegingen of rare E-nummers. Voor wie weinig tijd heeft: er zijn genoeg snelle, makkelijke recepten waarmee je toch gezond en lekker kunt eten, zonder dat het veel gedoe is.

Wat dit betekent voor jou

Albert Heijn zet met deze hybride producten een stap in de goede richting: duurzamer eten wordt zo makkelijker bereikbaar. Maar het blijft een beetje een dubbel verhaal. Ja, ze zijn beter voor het milieu, maar ze zijn ook behoorlijk bewerkt. Voor wie gemak zoekt, kan het een uitkomst zijn, maar het is niet de hele oplossing als het gaat om gezond eten.

Hopelijk gaan supermarkten zoals Albert Heijn bij het ontwikkelen van deze producten letten op minder conserveringsmiddelen en onnodige toevoegingen. Zo kunnen ze een brug slaan tussen gemak, smaak, duurzaamheid én gezondheid. Dat zou een mooie stap zijn.