Rode, gele en paarse vlaggen wapperen vaak onbegrepen op de Zeeuwse stranden, maar daar komt verandering in. Deze waarschuwingsvlaggen krijgen nu symbolen, waardoor direct duidelijk is of het water veilig is
"Deze nieuwe vlaggen zijn een grote stap vooruit," zegt Bas-Jan Spuijbroek van Stichting Strandexploitatie Veere (SSV), waar strandwachten dagelijks toezicht houden tussen Vlissingen en Vrouwenpolder tijdens het seizoen. "Voor veel strandgasten zijn de huidige vlaggen verwarrend. Ze herkennen alleen een rode vlag."
Onderzoek door Het Strand Veilig, de Vrije Universiteit Amsterdam en het Nederlands Instituut Veiligheid Zwemlocaties (NIVZ) bevestigt deze verwarring. "De resultaten zijn schokkend," zegt Bernard Korte, directeur van het NIVZ. Slechts 3,4 procent van de badgasten weet dat een roodgele vlag lifeguards aanduidt.
Vooral de witte vlag leidt tot problemen. "Die betekent een vermist kind," legt Korte uit, "maar badgasten interpreteren dit vaak anders. Ze denken dat zelfs de strandwachten geen controle meer hebben. Dat is zorgwekkend."
Om deze verwarring aan te pakken, heeft Het Strand Veilig onderzoeker Fenne Roefs van de Vrije Universiteit Amsterdam ingeschakeld. Zij stelde voor om pictogrammen aan de vlaggen toe te voegen, wat nu is gebeurd. Een zwemmer met een streepje bij een rode vlag, een kwal bij een paarse vlag en een strandwacht op een stoel bij een rood-gele vlag.
"Dit blijkt een succesvolle zet," vervolgt Korte. "Mensen kunnen nu veel beter de situatie inschatten. Daarom hebben we besloten dit seizoen alle vlaggen langs de Nederlandse kustlijn te vervangen."
Dit besluit is opmerkelijk, gezien het internationaal erkende vlaggensysteem. "We zullen zien hoe dit ontvangen wordt," zegt Korte. "Maar we durven het aan, gesteund door vergelijkbare conclusies van Amerikaanse en Australische onderzoekers."
Tim de Jonge van de Domburgse reddingsbrigade, verantwoordelijk voor het Banjaardstrand, reageert enthousiast: "We verwelkomen deze verandering van harte." Zijn ervaring bevestigt het onderzoek: veel strandgasten zijn niet vertrouwd met de bestaande vlaggen.
"Zodra mensen de zee ruiken, vergeten ze vaak de informatieborden en haasten zich het water in," zegt De Jonge. "Hopelijk bespaart het toevoegen van symbolen ons deze zomer veel uitleg."