Berichten Taghi vanuit PI Vught aanleiding stilleggen berichtendienst eMates

29 mrt 2022, 10:33 Nieuws
download scaled 1000x1000 23957
VUGHT - Dat de berichtenservice voor gevangenen, eMates, deze week werd stilgelegd, komt door berichtjes die Ridouan Taghi verstuurde.
De crimineel slaagde er vanuit de Extra Beveiligde Instelling (EBI) in Vught in om dagelijks 'tientallen berichten' via eMates te versturen. Het OM kwam Taghi's gebruik van eMates op het spoor in het onderzoek rond diens neef en advocaat Youssef T. die in oktober op bezoek in de EBI werd gearresteerd.
Familieleden en vrienden kunnen een account bij eMates aanmaken en vervolgens een e-mail naar een gedetineerde sturen. De berichten worden in de gevangenis geprint door gevangenispersoneel en overhandigd, soms zelfs nog op de dag van verzending. Bepaalde gevangenissen, waaronder de Penitentiaire Inrichting Vught, faciliteren ook de ‘antwoorddienst’. Daarbij ontvangt de gedetineerde bij zijn ‘post’ een antwoordvel dat met de hand kan worden beschreven en vervolgens ingescand wordt teruggestuurd naar de oorspronkelijke verzender. Net zoals bij reguliere post mag gevangenispersoneel de inhoud van de eMates-berichten controleren.
Sinds 2013, toen eMates in Nederland werd gelanceerd, maakt de berichtendienst een snelle opmars. De dienst is beschikbaar in alle gevangenissen en huizen van bewaring. Volgens eMates worden jaarlijks 200.000 berichten verstuurd.