Cameraterreur in huurwoning: 2 jaar cel voor huisbaas

23 mei , 20:59 Nieuws
469968234 1013500767483722 7986940879348864001 n
Foto: Facebookpagina Rechtspraak

DEN BOSCH – Ze dacht dat ze veilig was in haar eigen huis aan de Westwal in Den Bosch. Maandenlang keek haar verhuurder, een 50-jarige man uit Tiel, stiekem mee. Hij had zeven camera’s professioneel verstopt in haar appartement en filmde haar zonder dat ze het wist. Afgelopen woensdag legde de rechtbank in Den Bosch hem een gevangenisstraf van twee jaar op. Voor de vrouw en haar omgeving voelt dit als een stap richting rechtvaardigheid, al blijft de pijn diep.

De man, een hoog opgeleide ICT-specialist die zijn eigen bedrijf goed had verkocht, had op professionele wijze camera’s achter spiegels en in lampen verstopt. Het systeem was zo ingesteld dat er bij beweging een bericht aan hem werd verstuurd en hij de jonge vrouw filmde in de badkamer, slaapkamer en woonkamer, allemaal zonder dat zij het wist. De beelden werden opgeslagen op zijn telefoon. Op de dag dat de vrouw de politie inschakelde, wist de man de beelden te wissen. Er werden daarom geen grote hoeveelheden videomateriaal teruggevonden.

In de rechtszaal vertelde de vrouw hoe haar leven veranderde na de ontdekking van de camera’s. “Je denkt dat je thuis veilig bent,” zei ze, “maar dat gevoel is weggenomen.” Ze voelde zich lange tijd niet meer veilig in haar eigen huis en sliep bij familie en vrienden. De rechtbank noemde het gedrag van de man “ernstig en schokkend”. De rechter benadrukte dat de vrouw zich na het ontdekken van de camera’s niet meer veilig voelde in haar eigen woning. Haar vertrouwen is diep beschadigd.

De verdachte zei tijdens de zitting dat hij spijt heeft van zijn daden. Toch vond de rechter dat hij zich weinig heeft ingeleefd in het leed van het slachtoffer. Volgens de rechtbank handelde hij puur voor zijn eigen plezier, zonder rekening te houden met de gevolgen voor de vrouw. Ook het feit dat hij maandenlang zo doorging, woog zwaar mee in de straf.

De celstraf van twee jaar is niet alleen een straf, maar ook een steun voor het slachtoffer. De rechtbank wil hiermee laten zien dat haar verhaal serieus wordt genomen. Daarnaast moet de man de vrouw een schadevergoeding betalen voor het leed dat hij haar heeft aangedaan. De rechtbank heeft twee jaar cel opgelegd, waarvan één jaar voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Ook is een schadevergoeding toegewezen en een contactverbod van vijf jaar opgelegd.

In de buurt kwam het nieuws hard aan. Buren spreken over een “griezelige situatie” en leven mee met de vrouw. “Je denkt altijd: zoiets gebeurt hier niet,” zegt een buurvrouw. “Maar nu weet je dat het overal kan gebeuren.” De vrouw probeert haar leven weer op te pakken, maar het vertrouwen is nog niet terug. “Ik hoop dat ze zich ooit weer veilig voelt in haar eigen huis,” zegt een vriendin.