De eerste autobrand in Veen is weer een feit

03 dec 2022, 1:46 Nieuws
dsc01988
Veen - Vrijdagavond omstreeks 21:41 uur is er een geprepareerde sloopauto in brand gestoken in Veen. De auto is naar de kruising van de Grotestraat en Schmitzstraat gereden en aldaar in brand gestoken. Dit wijkt af van eerdere keren. Meestal worden de auto's op de 'beruchte' kruising van de Witboomstraat en Van der Loostraat in brand gestoken.
Het dorp kent een lange geschiedenis van autobranden, iets waar gemeente en politie al sinds de jaren ’90 tevergeefs grip op proberen te krijgen. Wat is dat toch met Veen en de jaarlijkse ongeregeldheden, en waar komt het vandaan?

Waar komt de traditie vandaan?

De inwoners van Veen hebben al sinds de jaren vijftig of zestig – daarover wisselden de dorpelingen die de onderzoekers spraken van mening – een gewoonte om zich met oud en nieuw te verzamelen op de centraal gelegen kruising in het dorp. Zo laat Omroep Brabant
weten. Daarbij werd in eerste instantie nog op bescheiden schaal vuurwerk afgestoken, zo staat in een rapport van het COT.
In de jaren tachtig wordt rondom de jaarwisseling ook hout in brand gestoken op de kruising. Het betreft oud, rot hout dat afkomstig is van fruitdistributiebedrijf Timmermans. Dit bedrijfspand was tot 2001 vlakbij de kruising gevestigd.
Rond het jaar 1990 veranderen er dingen. Het in brand steken van hout gebeurde wel, maar een avond voor de jaarwisseling. Tijdens oud en nieuw moesten de eerste autowrakken eraan geloven en werden in brand gestoken.

Waarom doet de gemeente of de politie niets?

De lokale verordening werd bij verschillende jaarwisselingen aangepast om orde op zaken te stellen. Ook waren er initiatieven om een vreugdevuur op een alternatieve locatie te organiseren.

Informatiepositie

De politie doet hun uiterste best om een zogenaamde informatiepositie op te bouwen blijkt uit het onderzoek. Echter hebben veel inwoners uit Veen het niet op de overheid. Dit maakt het erg lastig. Bovendien wil niemand te boek staan als informant uit angst voor represailles.