Geen vervolging voor Rosmalense school en leerkracht na incident waarbij kleuter in water terechtkwam

17 okt , 19:20 Nieuws
166489
De basisschool in Rosmalen, waar in april een vierjarig kind in het water terechtkwam, wordt niet strafrechtelijk vervolgd. Ook de betrokken leerkracht treft geen blaam, concludeert het Openbaar Ministerie (OM) na een uitvoerig onderzoek.
Het incident vond plaats toen de kleuter kort aan de aandacht van het schoolpersoneel ontsnapte en vervolgens bewusteloos in het water werd gevonden, net buiten het hek van de school. Het jongetje raakte ernstig gewond en werd met spoed opgenomen in het Radboudumc in Nijmegen, waar hij voor zijn leven vocht.
De moeder van het kind geloofde niet dat het om een ongeluk ging en beschuldigde de school van nalatigheid. Ze deed daarom aangifte. Beelden van het incident tonen echter aan dat de leerkracht aanwezig was op het schoolplein en toezicht hield op een groep spelende kinderen. Op het moment dat de jongen via een poortje het plein verliet, werd de leerkracht afgeleid door een ander kind dat om aandacht vroeg, aldus het OM.
Het OM benadrukt dat de leerkracht zelf degene was die het kind uit het water haalde en direct hulp inschakelde. Omdat de jongen slechts heel kort aan de aandacht was ontsnapt, concludeert het OM dat de leerkracht niet nalatig is geweest. Daarnaast valt ook de school niets te verwijten. Het poortje kon om veiligheidsredenen niet met een losse sleutel worden afgesloten, omdat het in geval van nood als uitgang diende.
Zowel de school als de leerkracht zijn daarom vrijgepleit van strafrechtelijke vervolging.
Foto's Iwan van Dun - Eye4images