De NAVO-top die deze zomer in Den Haag plaatsvindt, zorgt voor grote verschuivingen op de Nederlandse evenementenkalender. Vanwege de inzet van tienduizenden politieagenten om wereldleiders te beveiligen, moeten meerdere festivals, wielerwedstrijden en andere geplande festiviteiten wijken. Dat blijkt uit een inventarisatie van persbureau ANP, op basis van informatie van verschillende gemeenten.
Politiecapaciteit zwaar belast
De NAVO-top vereist een ongekend hoge inzet van politiecapaciteit. Niet alleen Haagse agenten, maar ook politiemensen uit andere regio’s worden tijdelijk overgeplaatst naar Den Haag voor beveiligingstaken. Daardoor blijft er in veel gemeenten onvoldoende personeel over om andere grootschalige evenementen op een veilige en verantwoorde manier te laten doorgaan.
Hoewel een groot deel van de evenementen wél doorgang vindt, zijn er opvallende uitzonderingen. Met name sportieve en culturele activiteiten die in het voorjaar en de vroege zomer gepland staan, zijn geannuleerd of verplaatst.
Wielerwedstrijden massaal geschrapt of verplaatst
Vooral de wielersport wordt hard getroffen. Meerdere bekende koersen gaan dit jaar niet door of vinden plaats op alternatieve locaties. Zo is de ZLM Tour, die oorspronkelijk door onder meer Borsele, Kapelle, Oosterhout en Meierijstad zou gaan, afgelast. Ook het NK Wielrennen kan niet doorgaan op de beoogde locatie in Nijmegen en Berg en Dal. De wedstrijd is daarom verplaatst naar Ede.
Het NK Tijdrijden, dat aanvankelijk gepland stond in het Gelderse Laren (gemeente Lochem), wordt in Friesland georganiseerd. Andere geschrapte wedstrijden zijn onder meer Veenendaal-Veenendaal, de Luba Ladies Classic in Noordwijk, de Alfa Bier Limburg Trofee in Stein, de Omloop van Borsele, de Omloop van Valkenswaard, de Omloop der Kempen in Veldhoven en de Arno Wallaard Memorial in Vijfheerenlanden.
Sommige wedstrijden blijven behouden, maar worden gereden op een ingekort parcours waar minder politie-inzet vereist is.
Ook festivals en stadsfeesten getroffen
Niet alleen sportevenementen, ook tal van festivals worden door het capaciteitsgebrek geraakt. In Zutphen zou dit jaar voor het eerst een Koningsnacht plaatsvinden, maar dit evenement is afgelast. In Boxtel is een nieuw festival geannuleerd. De gemeente laat weten dat zij de organisatoren heeft geadviseerd om pas in 2026 een vergunning aan te vragen, vanwege geplande verloven binnen het politiekorps na de NAVO-top.
In Den Helder wordt de uitbreiding van een bestaand evenement met een jaar uitgesteld, en in Geertruidenberg gaat een gepland boksgala niet door.
Grote publiekstrekkers voorlopig nog veilig
Toch is er ook goed nieuws voor liefhebbers van grootschalige evenementen. Enkele van de grootste publiekstrekkers van Nederland staan voorlopig nog gewoon op de agenda. Zo blijft de Amstel Gold Race in april gehandhaafd, en gaan ook de TT van Assen – gepland in het weekend ná de NAVO-top – en de Vierdaagse van Nijmegen in juli vooralsnog door zoals gepland.
Blik op de toekomst
De impact van de NAVO-top op het Nederlandse festivalseizoen is aanzienlijk. Organisatoren, gemeenten en bezoekers zijn gedwongen om hun plannen aan te passen, met het oog op veiligheid en capaciteit. Of er in de toekomst compensatie of herplanning van geannuleerde evenementen komt, is voor veel partijen nog onzeker.
Wat wel vaststaat: de internationale diplomatieke bijeenkomst in Den Haag laat niet alleen zijn sporen na in de politieke arena, maar ook op het alledaagse culturele en sportieve leven in Nederland.