Ondanks het vuurwerkverbod toch 10 miljoen euro schade

04 jan 2022, 14:50 Nieuws
download scaled 1000x1000 71031
Het Verbond van Verzekeraars verwacht dat de particuliere verzekerde schade van de jaarwisseling, ondanks het vuurwerkverbod, uitkomt op circa 10 miljoen euro. Volgens verzekeraars is de schade vergelijkbaar met een ‘normale’ oud en nieuw zonder vuurwerkverbod of coronamaatregelen. De werkelijk verzekerde schade ligt hoger vanwege medische kosten en claims op zakelijke verzekeringen.
Verzekeraars verwachten dit jaar ongeveer acht miljoen euro verzekerde schade aan woningen en twee miljoen verzekerde schade aan auto’s. Richard Weurding, algemeen directeur bij het Verbond van Verzekeraars: “Door de zachte weersomstandigheden waren er afgelopen jaarwisseling veel mensen op de been, daarbij is meer (illegaal) vuurwerk afgestoken dan vorig jaar toen er ook sprake was van een verbod. Er is sprake van een schadebeeld zoals bij een gemiddelde ‘normale’ jaarwisseling zonder vuurwerkverbod.”
Verzekeraars zien dan ook meer woning- en autobranden door vuurwerk en vandalisme dan vorig jaar. Weurding: “Dit soort incidenten hebben een grote impact op het veiligheidsgevoel van gedupeerden. Als verzekeraars ondersteunen we dan ook alle maatregelen die leiden tot een veiliger jaarwisseling.”
Het was de warmste oudjaarsnacht ooit gemeten en door het warme weer waren er veel mensen op de been. Dat zorgde voor extra schade, aldus Richard Weurding, algemeen directeur bij het Verbond van Verzekeraars. "Daarbij is meer (illegaal) vuurwerk afgestoken dan vorig jaar toen er ook sprake was van een verbod. Er is sprake van een schadebeeld zoals bij een gemiddelde jaarwisseling zonder vuurwerkverbod."
De politie liet na de jaarwisseling al weten dat de prioriteit niet lag bij de handhaving van het vuurwerkverbod. "We kunnen niet tegen alles optreden en zeker niet bij siervuurwerk. Onze prioriteit ligt bij het bewaren van de orde", zei een politiewoordvoerder.