DEN BOSCH – De meeste Brabanders kunnen zich er in vinden dat Defensie uitbreidt, maar liever niet met een munitiedepot of straaljagers in de buurt. Dat blijkt uit een landelijk onderzoek van Kieskompas, uitgevoerd in opdracht van de NOS en de regionale omroepen. In totaal deden 10.376 mensen mee aan het onderzoek, waaronder ongeveer 900 uit onze provincie.
Het kabinet-Schoof neemt binnenkort een beslissing op welke plekken nieuwe munitie-opslagplaatsen, kazernes en oefenterreinen komen of waar die zullen worden uitgebreid. In Brabant gaat het dan om plannen om de Nassau-Dietz Kazerne in Cranendonck weer te openen en de capaciteit op Vliegbasis Woensdrecht, Volkel en Gilze-Rijen uit te breiden. Ook op het oefenterrein Oirschotse Heide kan meer activiteit komen. Vliegbasis De Peel, op de grens van Brabant met Limburg wordt mogelijk weer geopend.
Van de Brabanders die meededen aan het onderzoek, vindt 80 procent dat het leger meer middelen en ruimte moet krijgen.Vooral oefenterreinen voor drones en kazernes kunnen wat hen betreft best dichtbij huis liggen. Bij explosievenopslag en straaljagers ligt dat gevoeliger: vier op de tien Brabanders willen die liever niet in de buurt.
De zorgen gaan vooral over geluidsoverlast en veiligheid. Mensen zijn bang voor ongelukken of lawaai en vragen zich af wat dat doet met hun leefomgeving. Toch zeggen veel Brabanders dat ze best wat overlast willen accepteren als dat nodig is voor de veiligheid van Nederland. Ze snappen dat de wereld veranderd is en dat Defensie zich daarop moet voorbereiden.
Wat opvalt: mensen die nu al naast een vliegbasis wonen of in de buurt van een oefenterrein, maken zich meestal minder druk. Zij zijn het gewend en weten wat ze kunnen verwachten. Dat lijkt te helpen bij het accepteren van nieuwe plannen.
In het onderzoek werd ook gevraagd naar de dienstplicht. Daarover zijn de meningen verdeeld, ongeveer de helft van de Brabanders vindt dat die weer ingevoerd moet worden. Als er oorlog zou uitbreken in ons eigen land, zegt vier op de tien dat ze dan bereid zijn om mee te vechten. Voor oorlogen in het buitenland ligt dat lager: dan wil nog maar twee op de tien Brabanders de wapens oppakken.
In Brabant snappen we dus goed dat Defensie meer ruimte nodig heeft. Wel vinden we het belangrijk dat wordt nagedacht over waar die plannen worden uitgevoerd en dat er geluisterd wordt naar de mensen die er straks naast wonen. Duidelijke uitleg en betrokkenheid van bewoners zijn volgens de inwoners belangrijk om het draagvlak te houden.