ROOSENDAAL – De Roosendaalse politiek maakt zich grote zorgen over het tergend lage tempo waarin nieuwe huizen in de stad worden gebouwd. Tijdens de gemeenteraadsvergadering van afgelopen woensdag 8 mei klonk luid en duidelijk de roep om actie. “Waar blijven die bouwkranen?” vroeg een raadslid zich hardop af. De woningnood in Roosendaal is inmiddels zo nijpend dat de raad aandringt op meer vaart en minder plannenmakerij.
Volgens de huidige bouwplannen moeten er tot 2030 ruim 2700 nieuwe woningen bijkomen. Als het in het huidige tempo doorgaat, komt daar maar bar weinig van terecht. Voor dit jaar is slechts de bouw van 285 woningen gepland en dat terwijl de vraag naar betaalbare en sociale huurwoningen al jaren oploopt. Terwijl de wachtlijsten steeds langer worden, vissen vooral jongeren en starters steeds vaker achter het net.
In de sociale huursector is de situatie het meest schrijnend. In 2022 kwamen er maar 610 sociale huurwoningen vrij, daarvan gingen er 45 naar statushouders. Veel mensen wachten al jaren op een geschikte woning. Dat frustreert, zeker als er nauwelijks zichtbaar gebouwd wordt in de stad. “We zien vooral papieren plannen, maar we willen nu échte daden,” klonk het in de raadszaal.
Wethouder Paul de Beer erkende dat het sneller moet. Hij benadrukte dat er hard gewerkt wordt aan de zogeheten ‘versnellingsagenda’ voor de woningbouw. Grote projecten zoals het Vlietkwartier, Aquavista en de herontwikkeling van de oude V&D-locatie moeten vanaf 2025 zichtbaar van start gaan. Daarnaast krijgt Roosendaal ruim 30 miljoen euro aan landelijke steun om bouwprojecten versneld uit te voeren.
Woningcorporatie Alwel heeft plannen om tot 2030 meer dan 1200 sociale huurwoningen te bouwen. Ook dat is hard nodig, want de gemeente wil in totaal 5600 nieuwe woningen realiseren, waarvan een derde in de sociale sector moet vallen. Het is de vraag is of dat allemaal wel op tijd van de grond komt.
De gemeenteraad wil in elk geval niet langer wachten. De druk is hoog en het geduld bij veel inwoners raakt op. Als het aan de raad ligt, moet er snel iets te zien zijn in het straatbeeld: bouwterreinen, hekken, graafmachines. Geen nieuwe nota’s, maar nieuwbouwhuizen.