In delen van Noord-Brabant is het per direct verboden om grondwater te gebruiken voor het besproeien van graslanden en sportvelden.
Dit besluit is genomen door de Brabantse waterschappen Aa en Maas, Brabantse Delta en De Dommel vanwege de aanhoudende droogte en de dalende grondwaterstanden. Het verbod geldt tot 1 juni.
Afgelopen maand was de droogste maart sinds het begin van de metingen in 1906, en ook februari kende nauwelijks neerslag. Hierdoor is het grondwaterpeil in vier Brabantse regio’s onder de kritieke grens gezakt. Dit kan schade veroorzaken aan kades en oevers en vormt een bedreiging voor waterdieren en -planten.
Volgens droogtecoördinator Jos Kruit van Waterschap Aa en Maas is het verbod een voorzorgsmaatregel om verdere problemen in de zomer te voorkomen. "We hebben nu nog voldoende water, maar het is onzeker of er de komende maanden regen valt," aldus Kruit in gesprek met Omroep Brabant.
Boeren en sportclubs in onder andere Cuijk, Boxmeer, Uden en Veghel mogen geen grondwater meer gebruiken voor beregening. Zij kunnen nog wel oppervlaktewater uit sloten, beken en kanalen gebruiken. Waterschap Aa en Maas verwacht dat de impact voor boeren meevalt, omdat de bodem nog voldoende vocht bevat.
Voor sportclubs is de situatie lastiger. Sommige golfclubs hebben eigen vijvers aangelegd, terwijl andere sportverenigingen drinkwater gebruiken om hun velden te besproeien. Tennisbanen en akkerbouwgewassen zijn uitgezonderd van het verbod.
Waterschap Aa en Maas zal controles uitvoeren en zo nodig boetes uitdelen. Overtreders krijgen eerst een waarschuwing, waarbij rekening wordt gehouden met de menselijke maat.
Volgens experts zullen lage waterstanden en droogteproblematiek in de toekomst vaker voorkomen. "We moeten nadenken over een duurzamer waterbeheer, zoals dat in Zuid-Europa al gebeurt," aldus Kruit.