Treinkaartje volgend jaar opnieuw duurder: stijging tot 9 procent mogelijk

16 jul , 15:36 Nieuws
106536
Foto: Iwan van Dun - Eye4images

Reizigers moeten zich volgend jaar opnieuw voorbereiden op duurdere treinkaartjes. Volgens een brief van demissionair staatssecretaris Thierry Aartsen (Openbaar Vervoer, VVD) aan de Tweede Kamer stijgen de tarieven met 6 tot mogelijk 9 procent. De precieze verhoging wordt pas in het najaar bekendgemaakt.

De stijging komt ondanks eerdere pogingen om de prijsverhoging te beperken. Oorspronkelijk dreigde het treinkaartje zelfs met 12 procent duurder te worden, maar dankzij afspraken tussen de NS en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is dat percentage iets naar beneden bijgesteld.

Minder treinen als buffer, eerste klas verdwijnt deels

Om kosten te besparen, gaat de NS het onderhoud van treinen efficiënter organiseren. Zo zullen er minder treinstellen beschikbaar zijn als buffer, wat de kans op drukke treinen in de spits – vooral op dinsdagen en donderdagen in de Randstad – vergroot. Ook worden sommige eerste klas-afdelingen omgebouwd tot tweede klas, en verdwijnen bepaalde kortingsproducten, waaronder de jongerendagkaart.

De NS erkent dat de maatregelen impact kunnen hebben op de reizigerservaring, maar stelt dat ze noodzakelijk zijn om de kostenstijging te beperken.

Inflatie en tijdelijke ingrepen

De prijs van een treinkaartje is al jarenlang deels gekoppeld aan de inflatie. Door hoge inflatie in recente jaren lag er nog een 'inhaalverhoging' op tafel. In 2024 werd een stijging van 6,5 procent aanvankelijk opgevangen met 120 miljoen euro aan tijdelijke steun uit Den Haag. Begin dit jaar volgde nog een extra bijdrage van het kabinet en de NS, waarmee de verhoging toen op 6 procent bleef steken.

Zonder deze tijdelijke ingrepen had de prijs inmiddels met ruim 11 procent moeten stijgen. Alles bij elkaar opgeteld zou de verhoging in 2026 kunnen oplopen tot 12 procent, maar dat wordt nu dus teruggebracht tot maximaal 9 procent.

Structurele duidelijkheid gewenst

Volgens staatssecretaris Aartsen is het belangrijk dat reizigers en vervoerders nu weten waar ze aan toe zijn. "Het kabinet vindt het niet wenselijk om deze discussie ieder jaar opnieuw te voeren. Zowel de reiziger als NS heeft recht op structurele duidelijkheid."

Hij verwacht dat de Tweede Kamer akkoord gaat met de verhoging, juist omdat het percentage onder de 10 procent blijft.