Van boerenbruiloft naar vechtscheiding

30 dec 2023, 12:15 Nieuws
89016
HEDEL/VEGHEL - In april leken supermarktketen Jumbo en fruitbedrijf De Groot op weg naar een vruchtbare samenwerking, waarbij De Groot vanaf 2024 een scala aan exotisch fruit, waaronder mango's, avocado's, druiven en meloenen, exclusief aan Jumbo zou leveren. De feestelijke start werd gemarkeerd door een boerenbruiloft in april, waar medewerkers van beide bedrijven toostten op het voorgenomen huwelijk.
Echter, binnen een jaar na deze veelbelovende start, escaleerde de situatie tot een vechtscheiding. In september 2022 spreken de twee partijen af dat het fruitbedrijf uit Hedel vanaf 2024 tot 2029 ook ander geïmporteerd fruit exclusief gaat leveren. Het jaar 2023 werd aangeduid als een overgangsjaar om financiële details uit te werken.
De problemen begonnen in mei 2023 toen Jumbo besloot om de onderhandelingen 'on hold' te zetten en zich aan te sluiten bij de Europese inkooporganisatie Everest. De Groot, die al tientallen jaren bananen aan Jumbo leverde, eiste vervolgens nakoming van de deal en startte een kort geding. Het bedrijf vorderde 250.000 euro per dag voor elke dag dat de overeenkomst niet werd nagekomen, evenals eenzelfde bedrag per dag als Jumbo andere leveranciers niet informeerde dat De Groot het fruit zou leveren.
Jumbo betoogde dat er nog geen definitieve overeenkomst was omdat niet alle kosten duidelijk waren en er geen overeenstemming was over exclusiviteit. De kortgedingrechter oordeelde uiteindelijk dat er inderdaad nog geen overeenkomst was bereikt. Wel had Jumbo duidelijker en actiever moeten communiceren waar het nog aan ontbrak tijdens de onderhandeling. De supermarkt moet voorlopig ook vasthouden aan de bananencontracten met De Groot, waarover nog wordt onderhandeld.
Opmerkelijk is dat tijdens het kort geding Jumbo aangaf de wens te hebben om toch tot nieuwe afspraken te komen, waarbij zij beloofden zich redelijk op te stellen in verdere onderhandelingen met De Groot. De uitkomst van het kort geding biedt dus mogelijk nog ruimte voor toekomstige overeenkomsten tussen de twee partijen.