Brabant op 3e plaats wat betreft oprollen van in totaal 167 drugslabs

08 mei , 21:29 Politie
43740
Foto: Jack Brekelmans - EYE4images

In 2024 heeft de politie een recordaantal van 167 drugslabs opgerold, wat een stijging van meer dan tien procent betekent ten opzichte van het voorgaande jaar. Opvallend is dat meer dan de helft van deze labs, namelijk 98 stuks, werden aangetroffen in woonwijken, zoals blijkt uit het Nationaal Overzicht Drugslocaties 2024 dat op donderdag werd gepresenteerd.

Willem Woelders, verantwoordelijk voor drugszaken bij de politie, benadrukt dat de veiligheid van omwonenden ernstig wordt bedreigd. Hij waarschuwt dat drugscriminelen steeds creatiever en roekelozer worden. De risico's die zij nemen bij de productie van drugs hebben directe en verstrekkende gevolgen voor de mensen in de buurt.

200593

Niet alleen waren de meeste drugslabs niet gelegen in afgelegen industrieterreinen, maar juist in appartementen en huizen. Dit leidde al tot ernstige incidenten, zoals de explosie in de Schammenkamp in Rotterdam, waarbij vermoedelijk een drugslab betrokken was. Deze explosie kostte in januari 2024 het leven aan drie mensen.

De politie doet een beroep op burgers om verdachte signalen, zoals chemische geuren, afgeplakte ramen of vreemd geparkeerde busjes, te melden. Ze benadrukken dat ieders hulp cruciaal is bij de bestrijding van deze problematiek.

Rotterdam meldde de meeste drugslabs (43), voornamelijk gericht op de productie van cocaïne en heroïne. Interessant is dat de heroïneproductie vooral lijkt te worden bestemd voor export, gezien de beperkte Nederlandse markt.

Zuid-Holland telde in totaal 51 drugslabs, gevolgd door Noord-Brabant (38) en Noord-Holland (19). Een nieuwe trend is de opkomst van procaïne-labs, die worden gebruikt voor de versnijding van cocaïne. Het bewerken van procaïne met ontvlambare oplosmiddelen brengt echter aanzienlijke brand- en explosiegevaren met zich mee. In 2024 werden twintig van dergelijke locaties ontmanteld, wat suggereert dat criminele organisaties fors investeren in deze methode om hun winsten uit de cocaïnehandel te verhogen.

Daarnaast is het aantal illegale dumpingen van drugsafval sterk gestegen. In 2024 werden 217 van zulke dumpingen ontdekt, het hoogste aantal sinds 2018 en een veertien procent toename vergeleken met 2023. Met name in Noord-Brabant, Limburg en Noord-Holland vonden de meeste dumpingen plaats. Criminelen zoeken steeds inventievere en gewetenlozere manieren om van hun drugsafval af te komen, zoals het vermengen ervan met mest op landbouwgrond of het dumpen in ondergrondse afvalcontainers in Amsterdam.

Verder heeft de politie 33 drugstransporten onderschept, voornamelijk met chemicaliën voor de productie van synthetische drugs. Dit is een daling ten opzichte van de 51 transporten die in 2023 werden gemeld. Woelders waarschuwt dat dergelijke transporten levensgevaarlijk zijn voor andere weggebruikers, omdat criminelen zich niet houden aan de veiligheidsregels.

Een positieve ontwikkeling was te zien in de afname van het aantal ontmantelde hennepkwekerijen, van 1230 in 2023 naar 895 in 2024. De politie heeft bewust gekozen om meer focus te leggen op synthetische drugs en cocaïne, gezien de toenemende import van hennep uit het buitenland.