DEN BOSCH – Het aantal drugslabs in woonwijken neemt fors toe, ook in Brabant. De politie maakt zich zorgen over de veiligheid van omwonenden. In 2024 werd een recordaantal drugslabs ontmanteld, meer dan de helft daarvan werd in woonwijken aangetroffen. Dit blijkt uit het Nationaal Overzicht Drugslocaties 2024 van de politie.
De verschuiving van drugslabs naar woonwijken is een zorgelijke ontwikkeling. Criminelen kiezen steeds vaker voor locaties midden in woonwijken, zoals rijtjeshuizen, appartementen en garageboxen. Deze plekken vallen minder op en bieden de mogelijkheid om illegale activiteiten te verbergen. Voor omwonenden betekent dit echter een verhoogd risico op brand, explosies en blootstelling aan giftige stoffen.
In Noord-Brabant is de situatie alarmerend. De provincie staat al jaren bekend als een hotspot voor de productie van synthetische drugs. In 2024 werden in Brabant meerdere drugslabs ontmanteld, waaronder een ondergronds lab in Cuijk. Bij deze locatie werd aanzienlijke milieuschade vastgesteld door het dumpen van chemisch afval.
De politie benadrukt dat de aanwezigheid van drugslabs in woonwijken niet alleen een gevaar vormt voor de directe omgeving, maar ook voor de bredere gemeenschap. De productie van synthetische drugs gaat gepaard met het gebruik van gevaarlijke chemicaliën, die bij onjuist gebruik of opslag kunnen leiden tot ernstige incidenten. Daarnaast trekt de aanwezigheid van drugslabs andere vormen van criminaliteit aan, zoals geweld en intimidatie.
Om deze trend te breken en te keren, roept de politie inwoners op om alert te zijn op signalen die kunnen wijzen op de aanwezigheid van een drugslab. Voorbeelden hiervan zijn een sterke chemische geur, afgeplakte ramen, regelmatig nachtelijk bezoek en het aan- en afvoeren van grote hoeveelheden afval of vaten. Bij vermoedens van criminele activiteiten adviseert de politie om direct contact op te nemen via het algemene nummer van de politie 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.
De aanpak van drugslabs vereist een gezamenlijke inspanning van politie, gemeenten en haar inwoners. Onder andere door informatie te delen en alert te zijn op verdachte situaties, wil de politie de veiligheid in woonwijken verbeteren. De politie blijft zich inzetten om deze vorm van ondermijnende criminaliteit te bestrijden en roept iedereen op om verdachte situaties te melden.