Nieuwe stakingen dreigen: VVMC en FNV wijzen loonbod NS af

14 jul , 20:18 Weer en verkeer
104547
Archieffoto: Iwan van Dun - Eye4images

UTRECHT – Het cao-conflict tussen NS en de spoorvakbonden is opnieuw op scherp gezet. De twee grootste bonden, VVMC en FNV, hebben het eindbod van de NS afgewezen. Alleen CNV, de kleinere vakbond, stemde in met het voorstel. Nieuwe stakingen zijn daarmee niet uitgesloten.

NS bood een loonsverhoging van 4 procent dit jaar en 2,75 procent in 2026. Ook werd een verbeterde regeling voorgesteld voor zwaar werk, waarmee sommige werknemers tot drie jaar eerder met pensioen kunnen.

Bij VVMC stemde 59 procent van de leden tegen het voorstel. FNV meldt dat ruim 60 procent het bod ook heeft afgewezen. Volgens de bonden levert het voorstel geen echte koopkrachtverbetering op. Zij eisen een loonstijging van 7 tot 8 procent, mede vanwege de inflatie. De VVMC wil op korte termijn opnieuw om tafel met de NS. "Zo niet, dan volgen er nieuwe acties," waarschuwt de bond.

CNV staat als enige bond achter het voorstel. Daar stemde 67 procent van de leden voor. “Niet ideaal, maar acceptabel,” aldus CNV-onderhandelaar Henk Jongsma. Hij wijst op de eenmalige compensatie die werknemers ontvangen als de inflatie hoger uitvalt dan de loonsverhoging.

NS-directeur Wouter Koolmees benadrukte eerder dat er weinig financiële ruimte is. Het bedrijf lijdt sinds de coronapandemie verlies door dalende reizigersaantallen. Toch wil NS naar eigen zeggen “goed luisteren” naar de redenen voor de afwijzing.

De regeling voor zwaar werk blijft voor FNV en VVMC een heikel punt. Hoewel de NS toezegt dat medewerkers met 30 dienstjaren eerder kunnen stoppen, vinden zij de voorwaarden onvoldoende. CNV noemt de regeling juist een verbetering.

De cao-onderhandelingen lijken terug bij af. VVMC meldt dat 89 procent van haar leden bereid is opnieuw te staken. Of de NS bereid is het bod aan te passen, is nog onduidelijk. Het bedrijf noemt de situatie “teleurstellend”.