Bij handelaar uitgemergelde paarden in bewaring genomen en weggehaald

09 jul , 16:16 Dier en natuur
Scherm­afbeelding 2025-07-09 om 16.15.45
Foto: Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn

WAGENBERG – Vorige week zijn twee pony's en een paard weggehaald bij een handelaar in Wagenberg (gemeente Drimmelen). De dieren waren er slecht aan toe: graatmager, verwaarloosd en in slechte gezondheid. Ze zijn in bewaring genomen door de Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn (LID) en overgebracht naar een geheime opvanglocatie.

De inspecteurs van de LID troffen de dieren aan bij een controle die op een eerdere waarschuwing volgde. De situatie was sindsdien niet verbeterd, maar juist verslechterd. Volgens de dienst kregen de dieren onvoldoende en ongeschikt voedsel, ook waren hun gebitten in zeer slechte staat waardoor eten voor de dieren waarschijnlijk erg pijnlijk was. Ook de stal waar de dieren waren ondergebracht was onveilig en voldeed niet aan de regels.

Vanwege de zorgwekkende toestand werd direct ingegrepen. Een dierenarts onderzocht de dieren en gaf groen licht voor onmiddellijke overplaatsing. Op de opvanglocatie krijgen de pony’s en het paard medische verzorging en kunnen ze weer op gewicht komen.

De eigenaar van de dieren is verantwoordelijk voor alle kosten die nu gemaakt worden: vervoer, tijdelijke huisvesting en medische zorg. Daarnaast is er een proces-verbaal opgemaakt en hangt de handelaar een zware straf boven het hoofd. Bij ernstige dierenverwaarlozing kunnen boetes oplopen tot 90.000 euro. Ook kan de rechter een levenslang houdverbod opleggen.

Mocht iemand na zo’n verbod toch dieren houden, dan kan dat leiden tot een gevangenisstraf, zeker bij herhaling.

Omdat de dieren formeel in bewaring zijn genomen – en niet in beslag op bevel van het Openbaar Ministerie – bestaat er een kleine kans dat de eigenaar zijn dieren terugkrijgt. Dat kan alleen als alle kosten worden betaald en hij aantoont financieel stabiel te zijn én de huisvesting voor de dieren op orde heeft. In dit geval lijkt die kans echter klein.

De LID handelt namens het ministerie van Landbouw en komt in actie bij meldingen via Meldpunt 144. Het gaat daarbij veelal om hobby- en huisdieren die verwaarloosd worden.