Rechtszaak tegen Frits van Eerd vandaag van start

16 sep , 9:02 Misdaad
3448
Maandagmiddag start in de rechtbank van Assen de strafzaak tegen voormalig Jumbo-topman Frits van Eerd. Het gaat om een regiezitting, waarin de stand van het onderzoek wordt besproken en mogelijk de planning voor de inhoudelijke behandeling van de zaak wordt vastgesteld. Van Eerd wordt door het Openbaar Ministerie (OM) vervolgd voor onder meer corruptie en valsheid in geschrifte, en de verdenking van witwassen hangt eveneens boven zijn hoofd.
Achtergrond van de zaak
De rechtszaak tegen Van Eerd en andere verdachten, waaronder autohandelaar en oud-motorcrosser Theo Eggens, vloeit voort uit een uitgebreid strafrechtelijk onderzoek dat in september 2022 leidde tot meerdere invallen. Tijdens een inval in de woning van Van Eerd in Heeswijk-Dinther werden grote sommen contant geld in beslag genomen, in totaal zo’n 450.000 euro. Daarnaast vond de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) bij het Racing Team Nederland-kantoor, gelegen op het Jumbo-hoofdkwartier in Veghel, nog eens 250.000 euro, waarvan een deel verstopt zat in een vriezer.
Het OM Noord-Nederland leidt het onderzoek omdat Eggens, de vermeende hoofdverdachte in deze zaak, uit Drenthe komt. Hij wordt verdacht van belastingfraude, valsheid in geschrifte en niet-ambtelijke corruptie. Het OM stelt dat Eggens de spil vormt in een crimineel netwerk waar ook Van Eerd, voormalig topman van de op één na grootste supermarktketen van Nederland, bij betrokken zou zijn. De autohandelaar zou onder andere via sponsorcontracten en gunstige deals Van Eerd hebben omgekocht.
Verdenkingen tegen Van Eerd
Frits van Eerd wordt verdacht van corruptie en valsheid in geschrifte, waarbij hij volgens het OM misbruik zou hebben gemaakt van zijn zakelijke positie. Justitie verdenkt Van Eerd ervan dat hij in ruil voor sponsordeals en andere zakelijke voordelen, onder meer crossmotoren, goederen zou hebben ontvangen tegen gunstige voorwaarden of zelfs gratis. In ruil hiervoor zou hij sponsorcontracten voor Eggens’ motorcrossteams hebben geregeld, waardoor Van Eerd zich volgens de aanklachten liet omkopen.
Daarnaast is er mogelijk sprake van witwassen. Verschillende bronnen meldden aan het Financieele Dagblad dat Van Eerd ook voor dit delict zal worden aangeklaagd, maar het OM moet deze verdenking nog officieel bevestigen. Advocaten van Van Eerd hebben eerder aangegeven dat hun cliënt zich niet schuldig acht aan corruptie of witwassen, en willen in de rechtszaal zijn naam zuiveren.
Een onverwachte wending voor de voormalige topman
Van Eerd was lange tijd het boegbeeld van Jumbo, dat onder zijn leiding uitgroeide tot een dominante speler op de Nederlandse supermarktmarkt. De familie Van Eerd wist het bedrijf door overnames van concurrenten zoals C1000 en Super de Boer in korte tijd enorm te laten groeien. Daarnaast was Van Eerd, als enthousiasteling voor motorsport, nauw betrokken bij diverse sponsordeals in de sportwereld, waaronder het Formule 1-team van Max Verstappen en wielerploeg Jumbo-Visma.
De arrestatie van Van Eerd in september 2022 kwam als een schok voor velen. Na enkele dagen in voorarrest te hebben gezeten, trad hij terug als CEO van Jumbo, waarna hij in maart 2023 definitief afscheid nam van de leiding van het bedrijf. Hij werd opgevolgd door Ton van Veen, de eerste niet-familielid die de rol van topman bij het bedrijf op zich nam.
Inval bij Racing Team Nederland
De huiszoekingen die werden uitgevoerd bij Van Eerd brachten een schokkende hoeveelheid contant geld aan het licht. Niet alleen werd in zijn woning een bedrag van ongeveer 200.000 euro gevonden, maar ook bij Racing Team Nederland, het raceteam van Van Eerd, werden bedragen van in totaal 250.000 euro aangetroffen. Het feit dat een deel van dit geld werd bewaard in een vriezer op het hoofdkantoor van Jumbo, wordt door justitie gezien als een sterke aanwijzing voor witwaspraktijken.
Biljetten van 200 en 500 euro, die zelden in het normale betalingsverkeer worden gebruikt, werden aangetroffen, wat volgens de FIOD vaak wijst op criminele activiteiten. Het OM beschuldigt Van Eerd en Eggens ervan dat zij systematisch geld uit criminele bronnen hebben witgewassen via onder andere onroerendgoedtransacties, autohandel en onverklaarbare contante stortingen.
Toekomst van de zaak
Maandag gaat het in Assen vooral om de verdere gang van zaken in de rechtszaak te bepalen. Het OM heeft eerder geprobeerd met Van Eerd tot een buitengerechtelijke schikking te komen, maar deze deal mislukte omdat Van Eerd niet bereid was schuld te bekennen. Zijn advocaten hebben laten weten dat Van Eerd zijn naam volledig wil zuiveren in de rechtszaal. Mocht hij schuldig worden bevonden, dan kan hem een gevangenisstraf van meerdere jaren boven het hoofd hangen.
Theo Eggens, de vermeende hoofdverdachte, staat eveneens terecht voor belastingfraude, niet-ambtelijke corruptie en valsheid in geschrifte. Hij wordt door het OM gezien als het brein achter het witwasnetwerk waarin ook Van Eerd betrokken zou zijn.
De inhoudelijke behandeling van de zaak wordt later gepland, maar het is nog onduidelijk wanneer dat precies zal zijn. Ondertussen blijft Van Eerd, ondanks zijn ontslag bij Jumbo, eigenaar van een aanzienlijk deel van het familiebedrijf, dat nog steeds floreert met een omzet van meer dan 11 miljard euro per jaar.
Van Eerd ontkent alle beschuldigingen
Frits van Eerd heeft altijd alle beschuldigingen van corruptie, valsheid in geschrifte en witwassen ontkend. Hij stelt dat hij zich niet heeft schuldig gemaakt aan de delicten waarvan hij wordt beschuldigd en dat het OM onvoldoende bewijs heeft om zijn schuld te bewijzen. De komende maanden zullen cruciaal zijn voor de gevallen topman, die van plan is zijn naam te zuiveren en zijn reputatie te herstellen.
De regiezitting van maandag zal het verdere verloop van de strafzaak bepalen, waarbij zowel Van Eerd als Eggens mogelijk harde straffen tegemoet kunnen zien als zij schuldig worden bevonden. De zaak wordt nauwlettend gevolgd, gezien de prominente rol die Van Eerd jarenlang speelde in het Nederlandse bedrijfsleven en zijn grote betrokkenheid bij de sportwereld.
Foto: Marcel van Dorst - Eye4images