Tot acht jaar cel voor brute overval op 92-jarige vrouw in Heusden

09 jul , 17:49 Misdaad
190924
Archieffoto: Iwan van Dun - Eye4images

HEUSDEN / DEN BOSCH – Zeven mannen uit Lelystad en Oss zijn veroordeeld tot celstraffen tot acht jaar voor een reeks gewelddadige misdrijven.

‘Een gewelddadige woningoverval die getuigt van een grenzeloze gewetenloosheid en respectloosheid’. Zo betitelt de rechtbank in Den Bosch het misdrijf dat zes mannen vorig jaar pleegden in Heusden. De hoofdverdachte, een 30-jarige man uit Lelystad, kreeg de zwaarste straf: acht jaar cel. Volgens de rechtbank vervulde hij een voortrekkersrol binnen de criminele familiegroep en gebruikte hij het meeste geweld. Twee van zijn broers behoren tot de medeverdachten.

De groep probeerde in juni 2024 via een babbeltruc binnen te komen bij de hoogbejaarde vrouw. De 30-jarige verdachte deed zich telefonisch voor als politieagent en drong erop aan dat de vrouw haar kostbaarheden zou overhandigen aan een ‘agent aan de deur’. De vrouw vertrouwde het niet en weigerde mee te werken.

Drie maanden later kwam de groep terug – ditmaal met geweld. In de nachtelijke uren drongen zes mannen de woning van de vrouw binnen, allemaal gemaskerd. Ze werd uit haar slaap gehaald en beroofd van onder andere haar sieraden. Eén van de daders trok zelfs ringen van haar vingers.

Mishandeling vapeverkoper

Kort na deze overval lokte dezelfde groep een vapeverkoper in een val. Hij werd naar een afgesproken plek in Den Bosch gelokt, daar mishandeld – geslagen, geschopt en getaserd – en vervolgens beroofd van zijn spullen en auto.

De mannen zouden ook bij andere ouderen hebben geprobeerd toe te slaan, onder meer met de ‘politiebabbeltruc’. In enkele gevallen wisten ze waardevolle spullen buit te maken.

Familiebanden en zware straffen

De rechtbank rekent het de verdachten zwaar aan dat ze doelbewust kwetsbare slachtoffers uitkozen. De schadevergoedingen lopen op tot ruim 24.000 euro per slachtoffer. Een 22-jarige medeverdachte werd vrijgesproken bij gebrek aan bewijs.

Het Openbaar Ministerie had tot veertien jaar geëist, maar de rechtbank legde lagere straffen op. Volgens de rechter wordt de ernst van de feiten voldoende weerspiegeld in de vonnissen.