DRUNEN – De natuurbrand die op zaterdag 12 april uitbrak in Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen heeft aanzienlijke schade aangericht. Volgens de brandweer is een gebied van ongeveer 42 hectare getroffen, dat komt neer op zo'n 60 voetbalvelden. De brandweer is dat hele weekend druk bezig geweest met het onder controle krijgen en het voorkomen van uitbreiding van de brand. Ook na het weekend is de brandweer nog in het gebied geweest om oplevende brandhaardjes onder controle te brengen.
Dankzij de nabijheid van het Wilhelminakanaal was er snel bluswater beschikbaar, het inzetten van helikopters om te helpen met blussen was daardoor niet nodig. In andere gevallen, zoals bij de grote natuurbrand bij Ede begin april, was het wel nodig om een Chinook-helikopter van Defensie in te zetten om te helpen met blussen.
Na het sein 'brand meester' werd het getroffen gebied aan de beheerder van het natuurgebied, Natuurmonumenten overgedragen. Met behulp van door de brandweer geplaatste grote vaten met water konden zij nog smeulende plekken blussen. Omdat de warmte van het vuur nog in de grond zat en dat zorgde voor kleine oplevende brandhaarden, is de brandweer in de week er na nog een aantal keren terug geweest in het gebied.
De schade die de brand heeft aangericht aan de natuur is aanzienlijk. Heide, jonge dennen en veel struikgewas zijn verloren gegaan. Wat opvalt is dat in grote delen van het gebied, de vlammen bij de grond zijn gebleven en de toppen van de bomen niet hebben bereikt. Of deze bomen uiteindelijk overleven zal de tijd leren. Volgens Natuurmonumenten zal het herstel, afhankelijk van weersomstandigheden en toekomstige beheersmaatregelen, sowieso meerdere jaren duren.
Met het oog op de komende zomer waarvan we nog niet weten hoe droog en heet die zal uitvallen, zijn de zorgen over nieuwe natuurbranden groot. Deskundigen wijzen erop dat natuurgebieden steeds kwetsbaarder worden als gevolg van klimaatverandering die op haar beurt leidt tot langere periodes van droogte.
Barbecueën, roken of open vuur is in natuurgebieden tijdens droge perioden absoluut verboden. Gemeenten en terreinbeheerders roepen bezoekers dan ook op om hun gezonde verstand te gebruiken en zich strikt aan de regels te houden. In de meeste gebieden geldt bij droogte 'code oranje' of 'code rood', dan vindt extra toezicht plaats en wordt er streng gehandhaafd.
Naast onoplettendheid bij bezoekers vormt zwerfafval een groot groeiend risico. Bijvoorbeeld glas en blikjes kunnen het zonlicht weerkaatsen en daarmee een brand veroorzaken. Het is dan ook van groot belang dat bezoekers hun afval altijd terug naar huis meenemen en melding maken van verdachte situaties als die zich voordoen.
De brand bij Drunen laat nog maar eens zien hoe kwetsbaar onze geliefde de natuur is en dat we daar veel omzichtiger mee om moeten gaan. Hoewel de natuur zich op lange termijn vaak wonderbaarlijk herstelt, is voorkomen altijd veel beter dan het achteraf herstellen van schade. De inzet van snelle blusmethoden, goed natuurbeheer en bewust gedrag van alle bezoekers zijn van het grootste belang.