Kermisexploitant krijgt boete en werkstraf na ernstig ongeluk Wijchen

05 apr 2022, 17:24 Nieuws
download scaled 1000x1000 53992
BERGEN OP ZOOM - Kermisexploitant Frank Vale uit Bergen op Zoom heeft een werkstraf van zestig uur gekregen, waarvan dertig uur voorwaardelijk, voor het veroorzaken van een ernstig ongeluk op de kermis in Wijchen. Zijn bedrijf kreeg een boete van 15.000 euro, waarvan 7.500 voorwaardelijk.
Op 16 september 2019 gebeurde op de kermis in Wijchen een ernstig ongeluk met de Deca Dance, een snel draaiende attractie. Tijdens de rit brak één van de gondels af, deze kwam vervolgens onder de attractie terecht. Marco van As uit Wijchen verloor bij het ongeluk een been, zijn zoon Thijs (toen 8 jaar) brak zijn arm.
Kermisexploitant Frank Vale (55) sprak tijdens de zitting, twee weken geleden, van een nachtmerrie die hem en zijn zoon was overkomen. Vale, die onder meer ook bekend is van de kermis in Tilburg, was er zelf niet bij toen het drama zich voltrok. Zijn zoon beheerde op dat moment de Deca Dance. Vale: "Hij belde me in paniek op en schreeuwde: de gondel is afgebroken, papa. Kom alsjeblieft." Binnen een paar minuten was hij er.
Volgens de Rechtbank Oost-Brabant in ’s-Hertogenbosch zijn Vale en zijn bedrijf schuldig aan het ongeluk. Op een filmpje op de telefoon van Vale uit 2019 is een scheur te zien in de draagarm van de gondel die later afbrak. De scheur is gerepareerd door een niet-gecertificeerde lasser. Bovendien is de reparatie niet aangemeld, iets dat wel had gemoeten. Was dit wel gebeurd, dan was de reparatie bij de eerstvolgende inspectie gecontroleerd en was de attractie waarschijnlijk voor enige tijd afgekeurd, aldus de rechtbank.
Het Openbaar Ministerie eiste tijdens de zitting een werkstraf van 120 uur en een boete van 15.000 euro. Ook zou Vale nog eens 10.000 euro moeten betalen wanneer hij weer in de fout gaat. De rechtbank heeft bij de strafmaat rekening gehouden met het feit dat Vale spijt heeft betuigd en contact heeft gehouden met het slachtoffer.