Zwembad Olympia in Waalwijk van het gas af

24 jan , 10:26 Nieuws
2022 07 27 reality photo dronebeeld olympiabad waalwijk 6
WAALWIJK - In Waalwijk is er een creatieve oplossing gevonden om de nieuwe wijk Akkerlanen en zwembad Olympia te verwarmen met water uit de surfvijver bij het Lido.
Deze innovatieve aanpak resulteert in aanzienlijke energiebesparingen. Het overdekte zwembad heeft de verouderde gasketels vervangen door een nieuwe warmte-installatie die gebruikmaakt van een slimme constructie. De nabijgelegen nieuwbouwwijk Akkerlanen maakt gebruik van een speciaal buurtwarmtenet. Het kloppend hart van het systeem zit in een vrij onopvallend gebouw, tussen de wijk en het Waalwijkse zwembad in. Achter de muren ligt heel wat techniek verscholen. Het is de centrale technische ruimte met waterpompen- en wisselaars, die zorgen voor de juiste temperatuur.
De betrokken partijen maken bij dit systeem slim gebruik van de surfvijver. Het oppervlaktewater van deze plas warmt in de zomer flink op door de zon. Dit water wordt opgepompt, de warmte eruit gehaald en in de bodem opgeslagen. De woningen van Akkerlanen kunnen hier in de winter mee worden verwarmd, en sinds kort dus ook het zwembad. Als het buiten heet is, zorgt het juist voor verkoeling.
Het was de gemeente veel waard om het Olympiabad als grootgebruiker van het gas af te krijgen. Het Olympiabad is nu het meest duurzaam gerenoveerde zwembad van Nederland. De nieuwe warmte-installatie en het warmtenet bieden mogelijkheden voor verdere uitbreiding naar nabijgelegen gebouwen zoals school De Overlaat en zorgcentrum Eikendonk.
2023 04 04 reality photo dronebeeld akkerlanen waalwijk 5
Nieuwbouwwijk Akkerlanen.