Het gaat dooien en dat is hét moment om je auto te (laten) wassen

15 jan , 9:56 Weer en verkeer
25853
Foto: Iwan van Dun - Eye4images

Met de dooi in aantocht is het voor veel automobilisten hét moment om hun auto van de zoutlaag af te helpen die zich heeft opgehoopt tijdens de recente winterse kou.

De afgelopen dagen werd op grote schaal strooizout gebruikt om de wegen veilig te houden, maar voor auto’s is dit zout allesbehalve een vriend. Vooral oudere wagens hebben veel te lijden onder het agressieve zout dat zich in verschillende delen van de auto nestelt en schade aanricht.

Waarom strooizout schadelijk is

Strooizout is een beruchte vijand van auto’s. Het mengsel hecht zich aan carrosserie, velgen en zelfs rubberen onderdelen. Bij beschadigingen in de lak of velgen kan het zout zich dieper ingraven en het roestproces versnellen. Ook rubber droogt uit door het zout, wat kan leiden tot scheurtjes in banden en afdichtingen. Zelfs de elektronica van moderne voertuigen is niet veilig: sensoren kunnen ontregeld raken door het zout.

Carwash: de eerste verdedigingslinie

Om de schade te beperken, is een bezoek aan de carwash essentieel zodra de strooiwagens de wegen verlaten. Kies bij voorkeur een moderne wasstraat met nieuwe borstels en ga voor een programma dat ook de onderkant van de auto reinigt. Bodemreiniging is cruciaal, want pekel en modder hopen zich juist daar op. Rond af met een hotwax-behandeling om kwetsbare plekken extra te beschermen.

Volgens de Bovag en branchevereniging BETA is het een misverstand dat bodemreiniging schadelijk zou zijn voor oudere auto’s. Moderne wasstraten gebruiken geen hoge druk, maar spoeling, wat veilig is voor alle voertuigen. Bovendien voorkomt het dat zout blijft zitten op moeilijk bereikbare plekken.

Zelf aan de slag? Let op de details

Wie liever zelf zijn auto wast, moet grondig te werk gaan. Alleen afspoelen met water is niet voldoende. Gebruik een borstel of spons om het zout volledig te verwijderen. Besteed extra aandacht aan de wielkasten en onderkant van de auto. Vergeet niet dat donkere laksoorten zoutresten extra goed laten zien: na het opdrogen kan een grijswitte waas zichtbaar blijven.

Wat kun je nog meer doen?

Naast regelmatig wassen kun je preventieve maatregelen nemen. Controleer je auto op beschadigingen en werk deze bij om roest te voorkomen. Voor langere bescherming is een wax- of sealantlaag aan te raden, die het zout minder kans geeft om zich te hechten.

Conclusie: zoutvrij is zorgeloos

Hoewel strooizout onmisbaar is voor de verkeersveiligheid, is het schadelijk voor auto’s. Een grondige wasbeurt, inclusief bodemreiniging en hotwax, is dé manier om je voertuig te beschermen. Of je nu kiest voor de carwash of zelf aan de slag gaat: hoe sneller je het zout verwijdert, hoe beter. Want een auto op een zoutarm dieet rijdt niet alleen lekkerder, maar blijft ook langer in topconditie.

Deel dit artikel