BRABANT - Douwe Egberts levert geen koffie meer aan supermarkten: schappen dreigen leeg te raken. De bekende koffie van Douwe Egberts verdwijnt mogelijk opnieuw uit de supermarktschappen bij supermarkten. Fabrikant JDE Peet’s heeft besloten voorlopig niet meer te leveren aan een aantal supermarkten zoals Jumbo en online supermarkt Picnic. Reden: een nieuw meningsverschil over de prijzen.
Volgens Michiel Muller van Picnic bestelt zijn supermarkt de koffie tegen de afgesproken prijzen van eerder dit jaar, maar JDE weigert te leveren. De fabrikant wil per 1 juli de prijzen opnieuw verhogen, met mogelijk tot wel 25 procent. “Die verhoging is niet terecht,” vindt Muller.
Als er geen nieuwe voorraad komt, kunnen de Douwe Egberts-producten snel uitverkocht raken. Hoelang dit duurt, is nog niet duidelijk. Het is ook onbekend of andere supermarkten te maken krijgen met dezelfde leveringsstop.
Het is niet de eerste keer dat JDE en supermarkten overhoop liggen. Eerder dit jaar waren er ook al wekenlang lege koffieschappen, tot de partijen uiteindelijk toch afspraken maakten, als gevolg van die afspraken gingen de prijzen flink omhoog. Volgens JDE is een nieuwe prijsstijging onvermijdelijk. De kosten voor koffiebonen zijn gestegen, zegt de fabrikant. Muller stelt juist dat de prijs van bonen inmiddels is gedaald. Wie er gelijk heeft, is lastig te zeggen.
Dit soort prijzenruzies komen vaker voor. Elk jaar onderhandelen supermarkten en producenten over de inkoopprijzen. Als dat niet soepel verloopt, stopt een supermarkt soms tijdelijk met het verkopen van bepaalde merken. Of een fabrikant levert niet meer als de supermarkt niet akkoord gaat met een hogere prijs.
Consumenten zijn uiteindelijk de dupe. Koffie is een populair product, bijna elk huishouden heeft wel koffie in de kast staan. In een tijd waarin boodschappen toch al duur zijn, komt dit bovenop andere prijsstijgingen. Goedkope huismerken blijven voorlopig wel beschikbaar.
Wereldwijd wordt koffie trouwens steeds populairder, vooral in Azië. In landen als Brazilië, Vietnam en Ethiopië dalen tegelijkertijd de oogsten als gevolg van klimaatproblemen, de verwachting is dat koffie daardoor waarschijnlijk structureel duurder blijft.