F-16 neemt afscheid met indrukwekkende laatste vlucht

26 sep , 11:55 Nieuws
20140619 bms 0242 nef
Na een dienstverband van vele jaren neemt de Koninklijke Luchtmacht vrijdag afscheid van de iconische F-16. In een laatste eerbetoon zullen de straaljagers een rondvlucht maken boven Nederland, waarbij ze onder meer over Den Haag en langs de kust vliegen.
"Het is een bijzonder moment voor de luchtmacht", aldus majoor André Bongers. "De F-16 heeft een onmisbare rol gespeeld in de bescherming van ons land en onze bondgenoten. Met deze laatste vlucht willen we de bevolking bedanken voor de steun en waardering."
Historische route
De route van de F-16's is zorgvuldig uitgekozen. Zo zullen de toestellen langs locaties vliegen die een speciale betekenis hebben voor de F-16. "Den Haag is natuurlijk een belangrijk punt, omdat daar het ministerie van Defensie gevestigd is", legt Bongers uit.
Onzekere deelname
Hoewel de luchtmacht ernaar streeft om zoveel mogelijk F-16's in te zetten voor de laatste vlucht, is het aantal toestellen dat meevliegt nog niet definitief. "We mikken op minimaal zes, maar hopen op acht F-16's", aldus Bongers. "Maar omdat steeds meer toestellen uit dienst worden gesteld, is het moeilijk om een exact aantal te noemen."
Laag over Den Haag
Tussen 14.30 uur en 15.00 uur wordt verwacht dat de F-16's laag over Den Haag vliegen. "Bij mooi weer zullen ze goed zichtbaar zijn", zegt Bongers. "Maar het is belangrijk om te weten dat er ook enige geluidsoverlast gepaard zal gaan met deze vlucht." De luchtmacht benadrukt dat er uiteraard rekening wordt gehouden met alle geldende veiligheidsregels.
Einde van een tijdperk
Met het afscheid van de F-16 komt er een einde aan een tijdperk. De straaljager heeft decennialang dienst gedaan en is onlosmakelijk verbonden met de Nederlandse luchtmacht. De komende jaren zal de F-35 de nieuwe standaardjager van de luchtmacht worden.
Foto's :Jack Brekelmans - Eye4images