[FOTOSERIE] Geen stunt van RKC tegen matig spelend Ajax in Amsterdam

21 jan , 21:02 Sport
156670
AMSTERDAM - Zondag slaagde RKC er niet in om voor een verrassing te zorgen tegen Ajax. Hoewel de Amsterdammers niet bijzonder sterk speelden, behaalden ze wel een overtuigende overwinning met 4-1.
Met de recente aanwinst Mats Seuntjens direct in de basis begon RKC aan de uitdagende taak in Amsterdam. Zonder hun eigen supporters, die vorige week besloten niet af te reizen naar Ajax vanwege vermeend slecht gedrag tijdens eerdere ontmoetingen, toonde RKC solidariteit en verkocht het geen kaarten voor het normaal gesproken populaire uitduel.
Die supporters zagen op televisie dat RKC al snel op achterstand kwam. Ondanks de vijf verdedigers opgesteld door trainer Henk Fraser, met Juriën Gaari als extra centrale verdediger, kon Brian Brobbey na slechts negen minuten van dichtbij scoren: 1-0. Het Ajax-publiek begon al 'tien, tien, tien' te roepen, maar dat bleek iets te voorbarig.
Na vijftien minuten kwam RKC verrassend op gelijke hoogte. Denilho Cleonise lag samen met twee Ajax-verdedigers en doelman Diant Ramaj (die de bal volledig verkeerd inschatte) op de grond, waarna Michiel Kramer langskwam. Hij zag de bal wel en schoot binnen: 1-1.
Maar de vreugde voor RKC was van korte duur, aangezien Ajax beter en dreigender was. Tien minuten voor rust maakte Brobbey zijn tweede doelpunt, nadat hij eenvoudig voorbij Gaari en Shawn Adewoye was gedraaid: 2-1. En toen Fraser rond het uur aanvallend wisselde (Chris Lokesa voor Julian Lelieveld), viel meteen de 3-1. Kristian Hlynsson schoot vanaf ongeveer twintig meter precies in de hoek.
RKC-doelman Etienne Vaessen wist zich twintig minuten voor tijd te onderscheiden door een strafschop, toegekend vanwege hands van Dario van den Buijs, te stoppen. Hij tikte de inzet van Brobbey uit de hoek. Het maakte echter niet veel uit voor RKC, aangezien de 3-1 achterstand te groot was om in de slotfase nog goed te maken. Vlak voor tijd zorgde Steven Berghuis zelfs nog voor de 4-1.
Zowel Volendam als Vitesse liepen een punt in op RKC, dat op de 16e plaats blijft staan. De voorsprong op de twee directe degradatieplaatsen bedraagt slechts twee punten.